VIDEO Policijska akcija u u dvije vile u Hrvatskoj: Razbili lanac trgovine ljudima

Hrvatska policija je u suradnji sa slovenskim kolegama razbila lanac trgovine ljudima. Desetke osoba sumnjiči se da su bile uključene u lanac trgovine ljudima, ali i razne vrste financijskih prijevara. Nekoliko ljudi uhićeno je i u Sloveniji.

Policija je u noći na četvrtak započela koordiniranu akciju upada u dvije vile, jednu u Zagrebu, a drugu u Velikoj Gorici. Novinarima su u subotu ustupili snimku akcija.

– Akcija je bila koordinirana i uspješna. Od rujna smo utvrdili da su dvojica hrvatskih i dvojica kineskih državljana do 18. siječnja ove godine na štetu najmanje 59 osoba počinili kazneno djelo trgovanja ljudima radi činjenja računalne prijevare na štetu državljana Kine. Prvoosumnjičeni 48-godišnji hrvatski državljanin unajmio je dvije kuće koje su opremljene minimalnim uvjetima za stanovanje, ali su imale svu tehniku kao call centri, i u njih smjestio veći broj žrtava trgovine ljudima koje je drugi hrvatski državljanin, 51-godišnjak iz Zagreba doveo u Hrvatsku – rekao je danas na konferenciji za medije Ante Gudelj, pomoćnik glavnog ravnatelja policije, pišu 24sata.

Luksuznu vilu u ulici Kancelak u Zagrebu u četvrtak prijepodne okupirali su policajci zbog sumnje u trgovinu ljudima te eksploataciju većeg broja osoba kojima je oduzeta sloboda tijekom koje su bili primorani činiti računalne prijevare telefonom preko takozvanih Call-centara na štetu žrtava s područja Azije.

Tijekom racije u vili, koja je inače u vlasništvu jednog od poznatih hrvatskih proizvođača vojne opreme, jedan je policajac, doznaje Jutarnji list, teško ozlijedio nogu.

– Šokiran sam i bez riječi. Susjedi su me zvali da su mi pred kućom vatrogasci i policija. Dojurio sam tamo, ali me pustili unutra nisu, pa ni ne znam što se dogodilo. Tu sam kuću dao u najam preko jedne agencije prije nekoliko mjeseci, tako da stanare nisam ni vidio – ispričao je vlasnik Jutarnjem.

Žrtve su vrbovane s područja Azije i dovedene na prijevaru prvo u Sloveniju, a onda u Hrvatsku. Obećavano im je da će raditi zakoniti posao i na taj način riješiti svoje financijske probleme. U kućama od kojih je jedna na području Zagreba, a druga na području Velike Gorice su ih nadzirala dvojica državljana Kine. Jedna kuća je imala 800, a druga 400 metara kvadratnih. U jednom objektu bile su smještene čak 42 žrtve.

Lanac prevare funkcionirao je na način da su kineski državljani zvali svoje sunarodnjake te im javljali kako su neki njihovi znanci ili članovi obitelji u Europi zapali u probleme te da im je potreban novac. Svojim “robovlasnicima” uprihodili su preko 374 tisuće eura.

Facebook Komentari