Nina Obuljen o medijskim slobodama: Stanje na HRT-u i nije tako loše

Ad

Hrvatska je prema Indeksu slobode medija pala za deset mjesta, sada je 74. Međunarodna misija vodećih organizacija za zaštitu medijskih sloboda našu je zemlju posjetila drugi put u dvije godine.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek za Intervju tjedna Hrvatskog radija otkrila je svoje dojmove nakon razgovora s njima.

Kada su prije malo više od godinu i pol bili u Hrvatskoj, donijeli su niz preporuka. Ministrica kaže da su otvoreno razgovarali, a zajednički zaključak je da su preporuke Misije iz tog izvješća poklapaju s prioritetima Vlade, u smislu daljnjeg uređenja sustava u kojem djeluju mediji, poštovanja najvećih standarda i osiguranja medijskih sloboda. Sigurna je da će njihova politika biti prepoznata i ne vidi razloga da Hrvatska nazaduje u smislu Indeksa slobode medija.

Komentirajući ključne zamjerke Misije – stanje na HRT-u, govor mržnje, izostanak medijske strategije, uključujući i potpore neprofitnim medijima, ministrica je rekla kako ne misli da je stanje na HRT-u loše.

“Dapače, mi smo, kao što vaši slušatelji i gledatelji znaju, više puta komunicirali javno i mislim da smo to javno i pokazali, da kao Vlada nemamo nikakvu ambiciju upletati se u neovisnost HRT-a. Mi smo naslijedili situaciju u kojoj su se nekoliko godina događali različiti provizori na HRT-u. Moram istaknuti da je zakonodavni okvir prema kojem je i Misija, a i dio javnosti sada prilično kritičan, donesen u Saboru 2012. godine, za vrijeme SDP-ove vlade, bez ikakve javne rasprave. O tome bih mogla i osobno dosta reći, s obzirom na to da sam bila zadužena i koordinirala sam izradu prethodnog Zakona o HRT-u, koji je bio široko prihvaćen i donesen konsenzusom. Prošle godine prvi put je usvojen ugovor između Vlade i HRT-a tako da je provedena zakonom propisana javna rasprava, da je javnost mogla reći svoje mišljenje o tom ugovoru”, rekla je ministrica.

Obuljen Koržinek reagirala je i na kritiku da se stvari u kulturi odvijaju presporo. Kaže kako oni koji ovise o financiranju Ministarstva kulture već u prvoj godini mandata su prvi put, otkad postoji Ministarstvo, sve odluke o financiranju donijeli prije nove godine za sljedeću.

Facebook Komentari