Most: Jasno je da se zatvara sisačka Rafinerija

Nakon što je uprava Ine jučer objavila da planira zatvoriti jedan pogon u Rafineriji nafte Sisak, zbog čega bi 40 radnika moglo biti otpušteno, na konferenciji za novinare reagirali su bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić i sisački predstavnici Mosta. Tvrde da je odluka o zatvaranju tog postrojenja ujedno i konačna odluka o zatvaranju sisačke Rafinerije.

Svima je jasno da se radi i dalje o neprijateljskom preuzimanju Ine od strane MOL-a. Nažalost, kao i prethodne vlade, i ova Vlada je spora i ne vraća se na početak, odnosno na poštovanje onih ugovornih obveza na koje se MOL obvezao. Mislim da je tu ključ i da će s ovim MOL ustvari uspjeti u svojoj nakani, kazao je Predrag Sekulić, neovisni zastupnik u Skupštini Sisačko-moslavačke županije i koordinator Stožera za obranu Rafinerije i očuvanje radnih mjesta, prenosi HRT.

Najavio je da će se stožer sastati u ponedjeljak kako bi odlučili o daljnjim akcijama.

Dužnosnici Mosta ocijenili su da je Vlada napravila loš kompromis tražeći izlaz u slučaju Rafinerije nafte Sisak, kao i u slučaju sisačke Petrokemije. Ističu da još nije poznato kada i gdje su dogovorene organizacijske promjene koje uključuju i višak radnika, a koje su navodno usaglašene s Vladom.

Premijer Andrej Plenković rekao je u petak da se u odluci Ine o prekidu rada postrojenja FCC u sisačkoj Rafineriji radi o poslovnim odlukama kako bi ta naftna kompanija bila učinkovitija i istaknuo da Vlada nastavlja s procesom vezanim uz otkup MOL-ovih dionica u Ini.

Sekulić se pak pita “ne radi li se ovdje možda o dogovoru hrvatske Vlade i MOL-a, kako bi se zatvaranjem Rafinerije Ina dobila po nižoj cijeni za otkup”.

Sve nas je zateklo priopćenje Ine o zatvaranju dijela pogona i reakcija premijera koji je rekao da je to jedan plan koji je usaglašen, ali ne znamo kada i gdje je bio taj sastanak. Na aktualnom je satu rekao da se razgovara s Mađarima, pa nas zanima je li dogovoreno i smanjenje broja radnika, jer ovdje se bespovratno gubi najmanje 40 radnih mjesta. Intencija je MOL-a da se na kraju ipak zatvori ova rafinerija. Resorni ministar se nije oglasio, a ni župan ni gradonačelnica, pa se ne zna je li to s njima usaglašeno, ustvrdio je saborski zastupnik Tomislav Panenić na konferenciji za novinare ispred upravne zgrade sisačke Rafinerije, prenosi HRT.

Facebook Komentari