Mediji tvrde da Plenković oklijeva s Istanbulskom konvencijom jer bi dio HDZ-ovaca glasovao protiv

Iako je stranka parlamentarne većine, iz HNS-a šalju javne apele za ratifikaciju Istanbulske konvencije, kojoj je cilj sprječavanje nasilja u obitelji i nad ženama.

I u petak je u Saboru potpredsjednica HNS-a Marija Puh zatražila stanku kako bi s govornice poručila da njezina stranka “ne misli popustiti oko Istanbulske konvencije”

Ratifikacija se u mandatu Vlade Andreja Plenkovića nipošto ne odgađa zato što se prethodno želi osigurati sve potrebno za njezino provođenje, u dijelu koji se strogo odnosi na borbu protiv nasilja u obitelji. Problem su, što je u srijedu u Saboru priznao i premijer Plenković, odredbe konvencije o takozvanoj rodnoj ideologiji, piše Novi list.
“Prošle sam godine uime Vlade dao izjavu da ćemo ratificirati Istanbulsku konvenciju. Gospođa Nada Murganić, nadležna ministrica, provela je tijekom protekle godine javno savjetovanje o toj konvenciji. I ono što smo vidjeli kroz to javno savjetovanje je da je najednom tema kojom se konvencija bavi, a to je nasilje nad ženama, postala podređena. Neki su ljudi u prvi plan stavili pitanje rodne ideologije. Čini mi se da tu raspravu moramo do kraja rasvijetliti i vidjeti što nam konvencija donosi povrh nacionalnog zakonodavstva. Učinit ćemo sve u ovom mandatu i Vlade i Sabora da to pitanje razriješimo na najbolji način”, rekao je Plenković u srijedu odgovarajući na zastupničko pitanje SDP-ovke Sabine Glasovac.

Činjenica je da je Plenković kao zastupnik u Europskom parlamentu glasovao protiv amandmana na pojedine rezolucije u kojima se zagovaralo ratifikaciju Istanbulske konvencije u državama članicama Europske unije. Od HDZ-ovih zastupnika u Europskom parlamentu ovakve je amandmane podržavala samo Dubravka Šuica. No, kao premijer, Plenković je nedvosmisleno obećao ratifikaciju i to za jesen prošle godine. To se, međutim, nije dogodilo. Nema nikakve sumnje da bi za to u Saboru bilo više nego dovoljno glasova. Ali, gotovo je sigurno da dio zastupnika HDZ-a ne bi bio “za”. I zato Plenković oklijeva.

“Prema krajnje konzervativnoj procjeni barem deset naših zastupnika odbilo bi glasovati za konvenciju. Uključujući i oba potpredsjednika Sabora iz HDZ-a, Željka Reinera i Milijana Brkića. U ovom se slučaju ne bi mogla nametnuti stega kakvu je uspio Ivo Sanader kad se usvajao Zakon o suzbijanju diskriminacije. Tada je njegov snažan argument bio da bez tog zakona Hrvatska neće ući u EU, ali sada nitko, osim možda Vijeća Europe, zbog Istanbulske konvencije neće na nas raditi pritisak. Uostalom, značajan broj članica Unije nije je još ratificirao. Stoga nema smisla izazivati štetnu podjelu u HDZ-u i zamjeriti se našim biračima”, rekao je za Novi list jedan od HDZ-ovih saborskih zastupnika.

On je uvjeren da je Sanaderu u srpnju 2008. bilo lakše nego danas Plenkoviću i zato što iz civilnog društva ipak nije trpio pritisak kakav je usmjeren na aktualnu Vladu.

Facebook Komentari