Europska komisija će novim članicama EU dopustiti da neke od roba i usluga izuzmu od plaćanja PDV-a

Vlada zasad najavila smanjenje opće stope PDV-a, ali nova će pravila pojačati pritisak interesnih skupina za više izuzeća.

Europska komisija će novim članicama EU dopustiti da neke od roba i usluga izuzmu od plaćanja PDV-a.

Hrvatska je zbog ulaska u EU morala uvesti 5 posto PDV-a na kruh, lijekove i mlijeko koji su dotad bili izuzeti od oporezivanja. Ovaj tjedan Europska je komisija predložila nova pravila o plaćanju PDV-a koja će državama članicama dati veću fleksibilnost u određivanju stopa poreza na dodanu vrijednost i stvoriti bolje porezno okruženje za poticanje rasta malih i srednjih poduzeća, piše Večernji list.

EU se gotovo četvrt stoljeća protivila širenju poreznih izuzeća i korištenju različitih stopa PDV-a za postizanje nekih političkih ciljeva, ali ta se čvrstoća uglavnom odnosila na nove članice EU jer su stare zadržale izuzeća.

Tako danas većina zapadnih članica primjenjuje nultu stopu PDV-a na novine, knjige, lijekove na recept, dio prehrambenih namirnica, posebno dječje, socijalno stanovanje, neke higijenske potrepštine, gradnju novih stanova, zlatne kovanice i slično.

Nove članice nisu mogle ići ispod 5 posto, no predložena pravila kažu da uz standardnu stopu PDV-a od najmanje 15% (kod nas je ona 25%) države članice će moći imati dvije zasebne snižene stope u iznosu između 5% i standardne stope koju je odredila država članica, zatim jedno izuzeće od PDV-a (tj. „nultu stopu”) te jednu sniženu stopu u iznosu između 0% i iznosa sniženih stopa.

Pravila kažu da bi se nulta stopa mogla primijeniti samo na jedno izuzeće od PDV-a, a vlade novih članica EU procijenit će hoće li to biti dnevne novine kao u većini zapadnih zemalja, lijekovi na recept, kruh ili nešto treće. Premijer Plenković i ministar financija zasad spominju samo smanjenje opće stope, no nova pravila iz Bruxellesa pojačat će pritisak da se razgovara i o međustopama, piše Večernji list.

Facebook Komentari