Predsjednik uprave brodogradilišta Rossanda: Tijekom idućeg tjedna isplata plaća radnicima Uljanika

Kakva je budućnost dosad najuspješnijeg brodogradilišta Uljanika, hoće li radnici i kada dobiti plaće te kako je došlo do problema analizirali smo u ‘U mreži Prvog’. Gostovali su predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda, sindikalni čelnik Vedran Dragičević i gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Rossanda je rekao da tijekom idućeg tjedna očekuju isplatu plaće, do ponedjeljka naime očekuje mišljenje EK-a o Vladinu upitu može li dati državno jamstvo jer je komunikacija s EK konstantna. Istaknuo je da kada se kretalo u cijeli program i najavu poteškoća i pokretanja programa restrukturiranja, očekivalo se da će do 15.12. kredit biti riješen. Čim dođe odgovor iz Bruxellesa, isplatit ćemo plaće i platiti i veliki dio materijala i kooperanata koji čekaju novce, dodao je.

Posljednjih godina je Uljanik bio primjer najuspješnijeg hrvatskog brodogradilišta, no ne postoji točan trenutak kada je nešto pošlo po zlu, to je proces koji se odvija više od 5 godina, kazao je Rossanda. Pojasnio je da je Uljanik jedino europsko brodogradilište koje nije dobilo niti kune subvencije od ožujka 2006.

U međuvremenu je bila svjetska gospodarska kriza i jedan dugi period nezaposlenosti, prije 5 godina smo ušli ‘sa srcem’ pomoći kolegama iz 3. maja koji u tom trenutku su bili restrukturirani, no nisu imali partnera, a da mi nismo ušli tada, oni bi išli u likvidaciju. Da smo išli u restrukturiranje na bazi nezaposlenosti, brojke bi bile slične, ne bi bilo velike razlike koliko bi koštao program restrukturiranja. No u tih 5 godina Uljanik se pozicirao na međunarodnom tržištu visokosofisticiranih brodova, dodao je. Kazao je da kada započne proces restrukturiranja, Uljanik može ugovoriti dovoljan broj brodova za dovoljan život.

Miletić je rekao da je prvi cilj i interes očuvati brodogradnju u Hrvatskoj. O tome je razgovarao s visokim dužnosnicima u RH i premijer i predsjednica imaju razumijevanja, ali smatra da bi i Vlada i diplomacija trebali biti proaktivniji i agresivniji prema EK jer sve skupa predugo traje. Ne gledaju sve europske zemlje blagonaklono na jednu gospodarsku djelatnost poput brodogradnje koja se odvija na našim područjima – mi smo nekim brodogradilištima u Europi direktna konkurencija, dodao je.

Istaknuo je da bi svaka normalna država ovako trebala postupiti i zaštititi jednu stratešku djelatnost kao što je brodogradnja. Zahvalio je europarlamentarcu Ivanu Jakovčiću koji je angažiran na ovom području. Govoreći o podršci brodogradilištu, istaknuo je simbiozu Uljanika i grada Pule. Miletić je naglasio da Uljanik nikada nije bio saniran državnim novcima, to je uspješno poduzeće koje ima preko 160 godina tradicije, a najvredniji su njegovi ljudi – od inžinjera do radnika koji rade najsofisticiranije brodove.

Sindikati su ranije najavili štrajk ukoliko danas ne budu isplaćene plaće, no do isplata neće doći jer se čeka odobrenje EK-a o državnim jamstvima. Dragičević kaže da će danas i u ponedjeljak završiti proces mirenja, očekuje da će tijekom tog procesa od druge strane dobiti sve informacije, možda i nekakve garancije. Tada će donijeti odluku hoće li štrajk početi u utorak ili nešto kasnije, razumno ćemo odlučiti u kojem trenutku krećemo u štrajk – u utorak ili kasnije, o tome će odlučiti štrajkaški odbor i svi sindikati koji djeluju. Dragičević je naglasio da Uljanik podržavaju sva brodogradilišta u Europi i u ovu borbu je uključena europska središnjica.

Facebook Komentari