Ekonomist Santini: Ne umanjujte PDV, povećajte neoporezivi dio dohotka

PDV će se smanjiti, najavio je premijer Andrej Plenković.

Potvrdio je to i ministar financija Zdravko Marić uz ogradu – ne ove godine, ali sigurno prije no što se uvede porez na nekretnine. Jučer je svoje viđenje PDV-a dala i Europska komisija koja predlaže nova pravila kojima bi članice dobile veću fleksibilnost u pogledu određivanja PDV-a.

“Građanin je potrošač, djelatnik i investitor. Ne postoji nijedan porez koji ne plaćaju građani. Samo smanjenje PDV-a neće nas dovesti na pravi put. Činjenica je da u RH pstoji tržišna država – ako se smanji PDV nemamo pravo tražiti od prodavača da za taj iznos smanji cijenu. Oni to neće ni napraviti, za to ne vidim nijednog razloga. Ako smanjite PDV, to je jasan signal stranoj konkurenciji da još više dolazi u Hrvatsku. Kako je hrvatsko gospodarstvo inferiorno vjerojatno će doći do smanjenja radnih mjesta”, kazao je u Studiju 4 profesor Guste Santini.

Dodao je kako je Hrvatska onog trenutka kad je ušla u EU, prestala biti samostalna država. “Porezni sistem mora poštivati ciljeve nacionalnog gospodarstva. Ako govorim o porezu, govorim o tečaju nacionalne valute i o kamati. PDV je porez budućnosti zato jer tržišnu državu karakterizira njezin suverenitet na njezinom području, a EU to želi izmijeniti. Gospodo, umjesto smanjenja PDV-a sa 25 na 24 posto – povećajte neoporezivi dio dohotka”, poručio je Santini. Dodao je kako će time najsiromašniji dio privrede – za toliko povećati svoj dohodak i moći sami riješiti svoje financijske probleme.

Facebook Komentari