Zastupnici jedva iznudili pauzu od Jandrokovića: Sad vas još moram pitati hoćete li stanku

Hrvatski sabor nastavlja sjednicu raspravom o prijedlogu zakona o upravljaju državnom imovinom koji je, ističe ministar državne imovine Goran Marić, u prvom redu usmjeren na zaštitu i aktivaciju državne imovine u svrhu poticanja gospodarske aktivnosti i zaposlenosti.

Riječ je o 330 bivših vojarni na 50 milijuna četvornih metara zemljišta, 3.470 građevinskih zemljišta ukupne površine 429 milijuna četvornih metara, 3.860 poslovnih prostora, od kojih je 930 praznih, a 210 bespravno korištenih, 80 kampova, više tisuća stanova, garaža i dr., ističe ministar Goran Marić.

O Brodogradilištu Split je govorio i Ante Sanader (HDZ), koji je probleme tog brodogradilišta usporedio s onima koje ima Uljanik. “Očito je stanje na svjetskom tržištu brodogradnje prekomplicirano, tako da je i škver u Splitu i Uljanik došlo u iste probleme, kaže Sanader, koji apelira da se napravi sve da se spase ta brodogradilišta.

“Moramo vidjeti što se može napraviti da se pokuša naći rješenje za škverove, što nije jednostavno i neće biti lako. Konkurencija na svjetskom tržištu je prevelika i teško je naći svoje mjesto na tom tržištu”, rekao je Sanader.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) je nakon stanke govorila o slučaju njemačke obitelji Schumacher koja je na Viru ostala bez nekretnine zbog duga bivšeg vlasnika.

“Vodite računa o svojim nekretninama, da provjerite da je sve provedeno u katastru i gruntovnici jer ovo neće biti jedinstveni slučaj. Međutim, postoji obveza i države i nas zastupnika da upozoravamo ili molimo da se neki zakoni požure. Mi u Hrvatskoj imamo problem nesređenog katastra i gruntovnice”, kaže Mrak Taritaš, dodajući da ovaj slučaj nažalost vjerojatno neće biti jedini.

O Brodosplitu je govorio i Branimir Bunajc (Živi zid) nakon stanke, podsjećajući da je Brodosplit kupio DIV iz Samobora koji je tada imao temeljni kapital od samo 20 tisuća kuna. “Vlada Zorana Milanovića 2012. godine je donijela odluku da će se Brodosplit privatizirati istoj toj tvrtki s kapitalom od 20 tisuća kuna. Osoba koja je to potpisala bio je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak”, rekao je Bunjac, dodajući da je država dala potporu 1,5 milijardi kuna te da se obvezala isplaćivati otpremnine.

Rekao je da nova uprava Brodosplita nije uspjela niti jedan od 14 brodova, a proizvodnja je pala za više od 90 posto, dok je država morala dati 220 milijuna kuna za otpremnine radnicima. “Iako ih je otišlo oko tisuću, isplaćeno ih je oko tri tisuće”, kaže Bunjac, dodajući da je iz kompanije otišao gotovo sav srednji menadžment i velika većina kvalificiranih radnika.

U postupku privatizacije postoji opravdana sumnja u teška kaznena djela, poput prijevare, nezakonitog poslovanja i brojni drugi, kaže Bunjac i predlaže hitan raskid privatizacijskog ugovora, da se utvrdi kaznena odgovornost te da se izradi koncept opstanka tog brodogradilišta.

Miro Bulj je govorio o brodogradnji u čiji se razvoj ne ulaže. “Zbog toga nam odlazi stručni kadar. Mi smo za potpore brodogradnji. Nepoštivanjem ugovora koji je potpisan 2012. godine ne znam što su poduzela državna tijela. Namjerava li Vlada pilatovski oprati ruke”, pitao je Bulj.

“Iz Dalmatinske zagore ujutro je odlazilo 60 autobusa s ljudima koji su radili u splitskom brodgradilištu, a danas idu samo dva kombija. Zbog čega nadležne institucije ne čine ništa”, rekao je Bulj, koji je upitao i koliko je dosad napravljeno brodova. Bulj je pozvao Vladu da zaštiti radna mjesta u Dalmaciji i da “napokon krene brodogradnja”.

Iako je Gordan Jandroković, predsjednik Sabora, sjednicu pokušao započeti govorom ministra Marića, usprotivio mu se Nikola Grmoja (Most) tražeći stanku. “Kolega Grmoja, nitko nije tražio stanku. Sad vas još moram i pitati hoćete li stanku”, upitao je Jandroković koji je ipak popustio i dao mogućnost zastupnicima da zatraže stanku na početku sjednice.

Tako su, sa željom da progovore o aktualnoj političkoj situaciji u zemlji, stanku zatražili Grmoja, Anka Mrak Taritaš (GLAS) i Branko Bačić (HDZ), dok je Branimir Bunjac (Živi zid) stanku zatražio kako bi govorio o stanju u Brodosplitu, javlja dnevnik.hr.

Facebook Komentari