Zagrebački veterani traže zaštitu od državnog vrha: Zaštitite branitelje Domovinskog rata i članove njihovih obitelji od sustavnog verbalnog linča

Udruga veterana zagrebačkih branitelja Vukovara zahtijeva od Vlade Republike Hrvatske i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović te ostalih institucija da zaštite branitelje Domovinskog rata i članove njihovih obitelji od sustavnog verbalnog linča kojem su izloženi već duže vrijeme, kažu u priopćenju koje prenosimo u cijelosti:

Također, zahtijevamo da, sukladno Ustavu RH i drugim zakonskim propisima omogućite slobodu govora i javnog izražavanja bez vrijeđanja i omalovažavanja u javnom prostoru.

Posljednjih dana svjedoci smo sve učestalijeg napada na braniteljsku populaciju, kao i javnog izrugivanja i prozivanja zbog zalaganja za vrijednosti, kao što su Domovinski rat, obitelj, Domovina, vjera i slično. Branitelje i sve one koji se zalažu za spomenute vrijednosti naziva se pogrdnim imenima, apsolutno neprimjerenim za medije i javni prostor.

Sve je to, posebice, do izražaja došlo prije i nakon emitiranja filma Ministarstvo ljubavi. Naglašavamo da ne podržavamo bilo kakav oblik cenzure, posebice ne kad je riječ o uradcima koja spadaju pod sferu umjetnosti, no isto tako najodlučnije se protivimo nastojanjima da se pokuša zabraniti pravo na Ustavom i Zakonom o suzbijanju diskriminacije legitimno i zajamčeno pravo na prosvjed kao oblik demokratskog izražavanja neslaganja. U konkretnom slučaju napadnuti su oni koji su to pravo konzumirali prosvjedujući protiv činjenice da se iz proračunskog novca financiraju filmovi koji Domovinski rat, njegove vrijednosti i stvaranje hrvatske države izvrću ruglu i govoru mržnje. Žalosno je da predsjednik Vlade i nadležni ministri, odnosno institucije nisu reagirali i zaštitili pravo na slobodno izražavanje mišljenja pa i takvog da umjetnički uradci poput filma Ministarstvo ljubavi ne bi trebali biti financirani proračunskim novcem.

Stradalnici i branitelji Domovinskog rata, odnosno obitelji poginulih branitelja, uostalom kao i svi državljani RH, moraju imati pravo, na svaki demokratski i Ustavom zajamčen način, iskazati svoje mišljenje. Tim više što je upravo ta populacija najzaslužnija što se je nastala demokratska Hrvatska u kojoj se takvo pravo jamči čak i onima koji su se borili njenog stvaranja.

Ako smo uistinu demokratsko i pluralno društvo onda oni koji obnašaju vlast ne bi trebali raditi isključivo u korist svog osobnog promoviranja i gradnje vlastitog imidža već na dobrobit ljudi u ovoj zemlji, te na očuvanju vrijednosti na kojima je naša država nastala kao što je to Domovinski rat.

Predsjednik Zvonko Čurković

Facebook Komentari