VIDEO Sinčić: Izmjene poslovnika idu u smjeru gušenja slobode govora – Aleksić: Ovo što se pokušava je očigledno da oni koji to rade imaju komunistički mentalni sklop

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić započeo je konferenciju sa jasnim stavom da izmjene poslovnika idu u smjeru gušenja slobode govora i diktature od strane vladajuće stranke. Ukidanje više replika guši sami smisao i svrhu Sabora u kojemu bi se trebalo raspravljati. Dok je ukidanje pojedinačnog glasova je deplasirano jer ne utječe na dužino rada Sabora, i ne koristi se puno.

Također, Sinčić naglašava da je kao predsjednik saborskog Odbora do sad mogao sazvati tematsku sjednicu Odbora kad je bilo potrebno, a od sad će trebati konzultirati sve članove Odbora, a njihova aktivnost je slaba, kao u Saboru, što će sputavati rad Odbora.

Ove izmjene idu protiv najaktivnijih zastupnika jer više neće biti omogućeno više replika, nego samo jednu, a uz to će replika trajati samo minutu. Ne mogu se izjednačavati zastupnici koji rade, čitaju materijale, i javljaju se za replike, i zastupnici koji ne dolaze na sjednice i ne javljaju se za riječ. Svesti rad zastupnika na jednu repliku je protivno svim pravilima demokracije.

Još jedna od stvari koje se izmjenjuju su vrijeme kada će se održavati stanke. Stanke se od jutra, kada je najveći fokus javnosti, miču za vrijeme ručka kada je pažnja manja. Isto tako, ako se nešto dogodi popodne u 18h, trebati će se čekati sutra dan do 13h da bi zastupnici mogli uzeti stanku, što je neprihvatljivo.

„Koncept parlamenta je da raspravljamo o zakonima, strategijama itd., a predsjednik Sabora rad Sabora počinje sa „otvaram raspravu“ i zatvara sa „zatvaram raspravu“, sad će moći slobodno reći „otvaram monolog“ i „zatvaram monolog“. Zgrožen sam ovim izmjenama i sa gnušenjem ih odbacujem. Bojim se za ovaj Sabor i demokraciju u zemlji.“

Prije izmjena moglo se sa replikama pričati ukupno 1 sat, dok je to sad smanjeno na 1 minutu.

Zastupnik Živog zida Branimir Bunjac istaknuo je da ove izmjene žele spriječiti predstavnike nekoliko stranaka da izražavaju svoje mišljenje, i da se ove promjene rade jer su premijeru počela smetati pitanja i komentari koje postavljaju zastupnici.
„Izvršna vlast se stavlja u povlašteni položaj u odnosu na zakonodavnu. To nije normalan sustav. Ako govori jedan čovjek onda to nije rasprava nego monolog. Ovim izmjenama poslovnika žele se izjednačiti zastupnici koji ne dolaze na posao, i zastupnici koji dolaze na posao i koji se javljaju za riječ. Stvar je potpuno jasna, ide se u Hrvatskoj za gušenje sloboda govora, ide se na rušenje demokratskih procesa“

Zastupnik SNAGA-e Goran Aleksić uočio je zanimljivu činjenicu koju prenosimo citatom: „Ovo što se pokušava je očigledno da oni koji to rade imaju komunistički mentalni sklop. Oni su proizašli iz tog sustava i ostali su na takvom stanju svijesti. Ovakve restriktivne promjene neće donijeti pozitivne promjene nego će se rad Sabora samo ugušiti.“

Ivan Pernar istaknuo je da dok nije bilo zastupnika Živog zida u Saboru sjednice nisu bile gledane jer nisu bile zanimljive. Sjednice se danas gledaju prvenstveno jer zastupnici Živog zida postavljaju prava pitanja i vješto prokazuju laži i manipulacije političkih struktura. Cilj ove izmjene je likvidacija prvenstveno Živog zida, a onda i Mostova Mira Bulja.

Mnogi su probali ugasiti slobodu govora i nastupanje promjena ali nisu uspjeli, pa tako neće ni ovim izmjenama uspjeti.

Zašto? Zato što se ne može zaustaviti ideja čije je vrijeme došlo, kažu u Živom zidu.

Facebook Komentari