Sabor sutra nastavlja s radom, a stanka je bila uzbudljiva

Sutra završava jednomjesečni odmor saborskih zastupnika koji je za pojedine stranke bio itekako uzbudljiv. S kakvim planovima stranke ulaze u novu sezonu? Pred zastupnicima su i neka pitanja koja su se počela rješavati na prošloj sjednici, poput imenovanja članova Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, ali i najavljene izmjene saborskoga Poslovnika.

Prošle godine oporba je tri puta tražila smjenu pojedinih ministara i jedanput cijele Vlade. Hoće li nastaviti i u ovoj godini? S obzirom na najave premijera da će ovo biti reformska godina, očekuje li zastupnike pojačana zakonodavna aktivnost?

Većina stranaka imala je uzbudljivu stanku između zasjedanja, pa tako i HDZ. Zahvaljujući Darku Milinoviću, javnost je saznala sve o stranačkom kadroviranju, ministrica Nada Murganić na nasilje u obitelji izjavila je “To vam je tako u braku”, a prije nekoliko dana javnost je na uvid dobila i e-mail kako se namještaju pitanja na aktualnom prijepodnevu.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić za emisiju “U mreži Prvog” Hrvatskog radija kaže da ove teme, “koliko god prijemčive bile i o njima se vrlo rado govori kako bi se govorilo o problemima u HDZ-u, njih doista nema”. Poručuje da Klub zastupnika HDZ-a jedinstven ulazi u novu sezonu.

Tijekom saborske stanke na čelo HNS-a vratio se Ivan Vrdoljak. “Ivan Vrdoljak vratio se na čelo stranke, ali to za sam Klub zastupnika neće imati nikakve znatnije promjene jer se gospodin Vrdoljak neće vraćati u saborske klupe, nego će se baviti jačanjem stranke i terenom”, kaže zastupnica HNS-a Marija Puh, dodajući da su završili izborne procese unutar stranke. Komentirala je i loš rejting HNS-a koji je na razini statističke pogreške, kazavši da HNS-u rejting nose izbori.

SDP je ponovno u godinu ušao uz kritike pojedinih članova na račun vodstva stranke. Kako bi popravili rejting, timski su se jačali ovaj vikend u Ogulinu. Je li se Klub zastupnika uspio pomiriti s vodstvom stranke? Potpredsjednica Kluba SDP-a Sabina Glasovac na to odgovara da su prihvatili akcijski plan s kojim kreću u novi dio zasjedanja Hrvatskog sabora. SDP se odlučio za novi način rada, imat će četiri koordinatora. Na pitanje znači li to da će zastupnici prije svake saborske rasprave “trčati” koordinatoru po mišljenje, odgovara: “Ne, to će funkcionirati kao i do sada samo što se sada spajaju predsjedništvo kao izvršno političko tijelo, savjeti kao kreatori politika i programa te saborski zastupnici”.

Most je, čini se, poslušao savjet Vlahe Orepića odlučivši da u novu sezonu neće ulaziti traženjem smjena ministar, nego predlaganjem zakona. Zastupnik Mosta Tomislav Panenić kaže da traženje smjene nekog ministra nije nešto što se pokreće na osnovi njihove želje, nego uvijek postoje objektivni razlozi. “Zbog takvih objektivnih razloga ušli smo u politiku, preživjeli ove, da tako kažemo, brakove ili rastave s HDZ-om, gdje smo se stvarno izložili, napadali su nas, tu smo imali cjelogodišnje bombardiranje”, kaže Panenić i dodaje da su napade doživljavali i od SDP-a uz pitanja “zašto nisu išli s njima”.

Facebook Komentari