Promjena plana, Predsjednica RH nije sletjela večeras u Sarajevo

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović nije sletjela na Međunarodni aerodrom u Sarajevu u predviđenom terminu, javila je reporterka N1 televizije Adisa Imamović koja se nalazi na aerodromu.

Kako je za N1 potvrdila glasnogovornica Međunarodnog aerodroma u Sarajevu Sanja Bagarić, Grabar-Kitarović će u Sarajevo sletjeti sutra.

”Termin je promijenjen, zaista ne znam razlog, avion će sletjeti sutra u Sarajevo”, kazala je Bagarić za N1.

Još uvijek nije poznato zbog čega je došlo do promjene plana.

Crnadak: Zaista ne znam zašto predsjednica nije došla

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, koji je trebao na aerodromu dočekati Grabar-Kitarović, izjavio je da ne zna zašto predsjednica nije došla.

Dio delegacije, koja je trebala da dočeka Grabar-Kitarović, aerodrom je napustio oko 19.30 sati, a Cranadak je u kratkom telefonskom razgovoru kazao da mu nisu poznati razlozi ovakvog poteza.

Na pitanje zašto gosti iz Zagreba večeras nisu došli u Sarajevo, Crnadak je za N1 kazao da mu nije poznato zbog čega je došlo do promjene termina:

”Zaista ne znam”, kazao je Crnadak.

Dvodnevni posjet

Kako je ranije najavljeno, tijekom dvodnevnog posjeta Sarajevu, Grabar Kitarović će najprije primiti trojica članova Predsjedništva BiH, a razgovarat će se o mnogim otvorenim pitanjima između dvije države.

Predsjednica će se u Sarajevu susresti i s kardinalom Vinkom Puljićem, te s Majkama Srebrenice, nakon što su nedavno razmijenili i pisma. Očekuje se i razgovor s Denisom Zvizdićem, predsjednikom Vijeća ministara BiH, a nezaobilazna tema bit će sigurno i izgradnja Pelješkog mosta. Nakon Sarajeva predsjednica odlazi u Novu Bilu, a posjetit će i samostan Guča Gora, a u Vitezu će razgovarati s Hrvatima koji su načelnici općina. U Žepču će Grabar-Kitarović posjetiti Katolički centar, a posjet će završiti u petak u Tuzli, Orašju i Derventi.

”Glavna poruka s kojom predsjednica odlazi u BiH je da je riječ o prijateljskoj zemlji, a interes je Hrvatske da napreduje prema Europskoj uniji. Predsjednica dolazi čista srca, sa željom da BiH funkcionira kao država i da Hrvati imaju sva prava koja su im osigurana Daytonskim sporazumom. Sve druge interpretacije predsjedničinog puta u BiH ne stoje”, doznaje se s Pantovčaka.

Facebook Komentari