33.4 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Ljubić: Prosvjede protiv Predsjednice RH u BiH je najavila marginalna, opskurna organizacija

Ljubić: Prosvjede protiv Predsjednice RH u BiH je najavila marginalna, opskurna organizacija

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sutra kreće u službeni posjet BiH. U susjednu zemlju stiže baš na dan kada će Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je kreator HDZ BiH.

O tom gorućem pitanju za Hrvate govorio je saborski zastupnik HDZ-a Božo Ljubić u Studiju 4. Potvrdio je da imaju punu potporu predsjednice.

Predsjednica kaže da nakon posjeta očekuje poboljšanje bilateralnih odnosa. Ljubić ne smatra da su ti odnosi loši, nego da tenzije potpiruje dio medija. Jedna od zamjerki dijela javnosti BiH je i predsjedničino etiketiranje muslimana kao terorista. “Ona je samo rekla jednu činjenicu koja proizlazi iz izvješća službenih institucija BiH, da u BiH postoje određene selefijsko-vehabijske zajednice, u koje dugo nisu mogli ući čak ni službeni organi BiH. Međutim, i te selefijske zajednice zapravo se nemaju pravo nazvati terorističkim ćelijama , iako je istina da su iz tih zajednica najviše regrutirani borci na ratištima Iraka i Sirije”, kaže Ljubić, dodajući da Predsjednica nikada nije u aluziji muslimane etiketirala kao teroriste.

Uvjeren je da će Grabar-Kitarović u BiH biti dočekana prijateljski, jer dolazi u dobroj vjeri.

Bošnjački pokret najavio je prosvjed ispred veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu. Traže, kažu, da se tuđmanizacija BiH zaustavi. Ljubić ima informaciju da je riječ o marginalnoj, opskurnoj organizaciji, koja se predstavlja u ime Bošnjaka. Zato ne vjeruje da će njihov prosvjed imati bilo kakvu masovnu podršku.

Kaže i da se sam termin “tuđmanizacija” pogrešno konotira u nekim krugovima u BiH, “pa nažalost i u Hrvatskoj”.

“Tuđmanova uloga u raspletu jugoslavenske krize je bila apsolutno pozitivna, i za Hrvatsku i za BiH. Da nije bilo Tuđmanove politike u odnosu prema BiH, koja je na kraju završila pobjedonosnom Olujom, koja je spriječila višestruko veći genocid koji se mogao dogoditi u regiji Bihaća, pitanje je bi li BiH uopće opstala kao država. Prema tome, ja apsolutno odbacujem taj termin ‘tuđmanizacija’ kao bilo kakvu negativnu konotaciju”, kazao je.

Najnovije

Još iz rubrike