Plenković: Nije bilo nikakvih posebnih potresa, više su oni prisutni u komentarima, nego što ih ima u samoj stranci

HDZ je održao sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke, nakon čega se premijer i predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, obratio javnosti.

Današnji sastanak Predsjedništva bio je posvećen aktualnim temama, pripremi novog zasjedanja Sabora, od srijede aktualno prijepodne. Ozračjke je vrlo pozitivno, kolegice i kolege željni su novih izazova i političkog angažmana. Razmotrili smo novi sastav predsjednika odbora HDZ-a, rekao je Plenković.

Upitan je je li u stranci bilo potresa, obzirom na prošlotjedne događaje, prvo raspuštanje ličko-senjske organizacije HDZ-a, potom izbacivanja požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića iz stranke te izjave ministrice obitelji, Nade Murganić, koja je prijavu Mare Tomašević zbog nasilja u obitelji komentirala riječima “tako je to u braku”.

“Potresa nije bilo koliko je meni poznato. Nije bilo nikakvih posebnih potresa, više su oni prisutni u komentarima, nego što ih ima u samoj stranci. Jasno smo donijeli odluke”, rekao je Plenković. “Župan Tomašević nije prihvatio sugestiju Nacionalnog vijeća i Predsjedništva, stranka je proteklog tjedna donijela odluku o njegovom bezuvjetnom isključenju. Sve drugo funkcionira apsolutno normalno”, rekao je Plenković.

Komentirao je i stanje u Ličko-senjskoj županiji.

“Ja ne vidim nikakvo posebno nezadovoljstvo. Dao je ostavku predsjednik županijskog odbora, a mi smo donijeli odluku da se raspusti organizacija. Očekujem da nakon izbora HDZ u Ličko-senjskoj županiji bude još snažniji nego što je bio”, rekao je Plenković.

“Prošli tjedan je bio sjajan, dobili smo informaciju o suficitu državnog proračuna, dobili smo izvrsnu vijest Fitcha, koji nam je za jedan stupanj podignuo kreditni rejting. Na sve smo reagirali na način na koji treba reagirati. Žao mi je za nespretnu izjavu ministrice, za koju je i ona sama rekla da je nespretna”, rekao je Plenković.

Dotaknuo se i puta predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Bosnu i Hercegovinu.

“Naš je ključni cilj da podržavamo BiH u njenim reformama, a da u cijelom tom procesu naši stručnjaci pomažu i na odgovoru na upitnik EK koji je preduvjet svih daljnjih odluka koje će se odnositi na daljnje odluke o približavanju EU”, rekao je Plenković.

“Dobro je da predsjednica ide u BiH i pošalje jasne poruke prijateljstva, ali i za interes Hrvata u BiH, kao konstitutivnog naroda, a to će ona zasigurno i učiniti”, rekao je Plenković.

Upitan za rješavanje graničnog pitanja sa Srbijom u Podunavlju, Plenković je istaknuo da je pozicija Hrvatske vrlo jasna.

“Naša pozicija što se tiče granica je vrlo jasna, 25. lipnja 1991. godine plus katastarske granice. Hrvatska je spremna da diplomatska povjerenstva nastave razgovore. To su razgovori koji su se vodili različitim intenzitetom proteklih dvadeset godina, mislim da je s naše strane sve pripravno da nastavimo taj dijalog. Kad će doći do posjeta to ćemo dogovoriti kad bude vrijeme”, rekao je Plenković, javlja N1.

Facebook Komentari