26.7 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska HGSS-ove intervencije: Ne precijenjujte se, evo kako se čovjek smrznuo na Zavižanu

HGSS-ove intervencije: Ne precijenjujte se, evo kako se čovjek smrznuo na Zavižanu

U prvim danima ove godine HGSS Stanica Gospić intervenirala je već dva puta.

Protekli tjedan HGSS je intervenirao na poziv Hitne medicinske pomoći u Devčić Dragi, gdje je jedna osoba prilikom šetnje uz more pokliznula se, te prilikom pada slomila nogu.
Brzom intervencijom spašavatelja osoba je zbrinuta te transportirana do kola Hitne medicinske pomoći. Odmah dan nakon toga spašavatelji opet zaprimaju poziv za pomoć i to sa područja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Ovdje se radilo o potrazi i akciji spašavanja osobe koja je napustila automobil koji je zaglavio u snijegu na putu prema Zavižanu te krenula pješice prema planinarskom domu Zavižan.

“Nakon nekoliko sati kako se osoba nije pojavila u planinarskom domu niti se vratila do automobila suputnici iz vozila pozivaju pomoć. Odmah po dojavi 13 spašavatelja s tri terenska vozila kreće u potražnu akciju spašavanja. U 20 sati prvi tim spašavatelja pronalazi osobu, ali nažalost mrtvu. Vremenski uvjeti bilu su ekstremni, snijeg, magla, niska temperatura i jak vjetar, ali to nije ništa neobično za siječanj na Velebitu. Ono jedino što nama ljudima preostaje je prilagoditi se uvjetima na terenu i zakonima prirode, poštivati ih te biti svjestan svojih mogućnosti. Mi kao spašavatelji često puta apeliramo na sve koji borave u prirodi da se prethodno informiraju o svim bitnim činjenicama i pomno isplaniraju svoj boravak, uzimajući u obzir vremenske prilike, opremljenost, poznavanje terena i fizičku spremnost, kako bi smanjili rizik od neželjenih događaja. U suprotnom vjerojatnost od sretnog ishoda je znatno manja od onog drugog”, javljaju iz HGSS-a, prenosi Dnevnik.hr.

Najnovije

Još iz rubrike