Picula o najavi slovenske tužbe: Ovdje se radi o najavi i pokušaju politizacije domaćeg i međunarodnog pravosuđa

Ad

Zastupnik u Europskom parlamentu, Tonino Picula, gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao arbitražni spor sa Slovenijom.

Jesu li novi provedbeni zakoni, koje je Slovenija uputila u proceduru, početak primjene arbitraže na kopnenom dijelu?

Slovenija provodi svoj plan, koji je najavila nekoliko mjeseci ranije. Sigurno da se radi o strategiji, a kako se budu približavali izbori, oni će raditi dalje.

Koliko razgovor s Jean-Claudeom Junckerom može pomoći?

U svakom slučaju mogu pomoći. Kad je promijenjen Schengen, kad su pooštrene kontrole, došlo je do nezapamćenih gužvi na granici, zbog striktne provedbe. Ne bi trebalo odbiti pozive predsjednika Europske komisije, da se o ovom problemu razgovara.

Može li Bruxelles pomoći u rješavanju ovog problema?

I Zagreb i Ljubljana braneći svoje stajalište služe se taktičkim potezima i manevrima. Kad bi Juncker odredio sastanak, oba bi premijera došla. Ja se nadam da neće trebati posredništvo Europske komisije i da neće biti pozvana da nužno intervenira.

Koja je procedura tužbe sudu u Luksemburgu, koju najavljuje Slovenija?

Postupak protiv neke zemlje može se pokrenuti ako ona izravno krši ugovore iz Lisabona, a to su Ugovor o Europskoj uniji i Ugovor o funkcioniranju Europske unije. Na teretu zemlje koja želi tužiti jest da dokaže da je zemlja koju tuži prekršila pravilo Europske unije. Ti su sporovi vrlo rijetki. Ovdje se radi o najavi i pokušaju politizacije domaćeg i međunarodnog pravosuđa.

Imaju li učinka pisma zastupnika predsjedniku Komisije?

Očito da se radi o posve legitimnom pravu svakog zastupnika koji je tangiran nekim problemom da na njega i reagira. Oni kojima se piše više vjeruju nekim drugim izvorima koji govore o problemu koji tangira zastupnike.

Što će se događati s kaznama ribarima?

Sudeći po reakcijama s hrvatske strane, Vladini dužnosnici tvrde da neće primati kazne niti ih prosljeđivati ribarima, ali Slovenija je uporna u tome. Ovdje sam na strani ribara i dijelim njihov strah.

Hoće li doći do komplikacija odnosa pobijedi li Janez Janša na izborima?

Jasno da je ovo pitanje koje ovog trenutka izuzetno opterećuje odnose Ljubljane i Zagreba i cijela politika se u Sloveniji intenzivira već sada. Vjerojatno će predsjednik glavne slovenske oporbene stranke javiti kako će riješiti pitanje. Hoće li to tako i biti, treba vidjeti i iz Zagreba.

Što mogu učiniti Borut Pahor i Kolinda Grabar Kitarović?

Mislim da je dobro da razgovaraju. Koliko njihovi razgovori mogu prerasti u dogovore ostaje da se vidi.

Kako komentirate posjet predsjednice Turskoj?

Čini mi se da će o stvarnim rezultatima i posljedicama njezina posjeta Turskoj najbolje svjedočiti rezultati njezina posjeta BiH.

Facebook Komentari