Psihijatar Gruden o Mari Tomašević i povlačenju optužbi protiv supruga: Ovo što ću vam sada reći će, pouzdano znam, naljutiti većinu žena

Slučaj župana Alojza Tomaševića kojeg je njegova supruga Mara optužila za fizičko nasilje, a što je eskaliralo medijskim pikanterijama i izbacivanjem župana iz HDZ-a, razmotren je i raščlanjen sa svih strana.

Najnovije rasprave otvorila je Mara Tomašević koja je optužbe nakon svega ipak povukla, na što je veći dio javnosti reagirao s nevjericom.

Koji su motivi zlostavljane žene da se, nakon što je obavila veći dio posla, iz svega povuče, na svoj je način protumačio poznati hrvatski psihijatar – Vladimir Gruden:

„Ovo što ću vam sada reći će, pouzdano znam, naljutiti većinu žena. Smatram, naime, da svi mi imamo putra na glavi, pa tako i županova supruga. Moguće je da ju je na ovaj potez nagnao strah, no ja nisam sklon vjerovati u to. Puno mi je realnije da je ovdje riječ o tradicionalnoj ženi koja smatra da je njena „odmazda” bila prežestoka te ovim povlačenjem tužbe želi popraviti stvari”, tvrdi dr. Gruden koji za u nastavku objašnjava:

„Ona je željela pravdu, ali nije željela uništiti supruga. Sada se na neki način kaje i osjeća krivnju jer, ma što mi kazali, u nas je duboko ukorijenjena potreba za lojalnošću. Možemo reći da je u ovom slučaju pobijedila ljubav, ali čak ako i nema ljubavi, sigurno ima neke bračne povezanosti i želje za očuvanjem „mira u kući”.

Vladimir Gruden tvrdi kako razvoj situacije uvelike ovisi o sredini u kojoj je žrtva odrasla, a spomenuo je i pojam „viktimologije” pri čemu žrtve same izazivaju napadače:

„Ništa ne insinuiram, ali što očekujete da će se dogoditi ako izazovno obučena žena namjerno i svjesno šeće pokraj silovatelja? To namjerno provociranje moguće je i u ovom slučaju, ali ja sam najsigurniji u teoriju da je Mara Tomašević procijenila kako je učinila „zlo”, i upropastila muža, pa je povlačenje tužbe jedino što joj je preostalo”, zaključuje psihijatar Vladimir Gruden za Dnevno.

Veliki obrat i sramota HDZ-a: Mara Tomašević odustala od optužbi protiv supruga Alojza Tomaševića

Sad mi je ža’: Ministrica Murganić oglasila se priopćenjem oko svoje izjave u slučaju Tomašević

Facebook Komentari