Milinović nastavlja polemiku: Pravo je pitanje je li kod odabira šefa Plitvica presudilo prijateljstvo a ne stručnost

Nakon pobune zbog kadroviranja u Nacionalnom parku Plitvice, u raspuštenoj HDZ-ovoj organizaciji obavljena je primopredaja dužnosti. Povjerenik Darko Nekić pozvao je sve koji to žele da se kandidiraju na stranačke funkcije. Izbori će se održati u roku od šest mjeseci.

Primopredaja je obavljena, povjerenik je preuzeo lički HDZ – jeste li Vi sad u kampanji za novi mandat?

U ovom me trenutku jedino zanima prosperitet Ličko-senjske županije. Realizacija svih onih projekata koje sam kao župan obećao. Napominjem da u našoj ličkoj razvojnoj agenciji ima 60 projekata s gotovom građevinskom dozvolom i to je moj prioritet sada.

Kada ćete odlučiti?

Kad za to dođe vrijeme. Unutar šest mjeseci se moraju održati izbori i kada se bude znalo, kada povjerenstvo raspiše izbore, odlučit ću hoću li se kandidirati.

Vi ste tvrdili da to nije udar na Plenkovića, ali on je jasno stao iza ministra Ćorića i javno osudio vaš potez. Gledate li i danas isto na to?

Moja stajališta ni danas nisu ni milimetar drugačija nego što su bila prije nekoliko dana. Želim i tražio sam vrlo jasno odluku ili da mi se obrazloži zašto doktorica znanosti biologije i zaštite prirode i okoliša Antonija Dujmović nije stručnija od hotelijera. Pravo pitanje je – je li u ovom slučaju presudila struka ili je presudilo prijateljstvo.

Čije prijateljstvo?

Prijateljstvo sadašnjeg ravnatelja Plitvica s ministrom Ćorićem.

Mislite li da je premijer znao za to?

Mislim da premijer ima puno bitnijih stvari s kojima se bavi – odnosi sa Slovenijom, Agrokorm, geostrateškim pozicionirajem Hrvatske, Mađarska i da su to za njega periferne stvari, ali za mene kao župana ličko-senjskog nisu jer su Plitvice vrlo bitan gospodarski subjekt u županiji.

Darko Milinović i Ivana Brkić Tomljenović (Dnevnik.hr)
Ali protiv gospođe Dujmović su podnesene kaznene prijave. To su potvrđivali bivši ministri.

To je ono protiv čega sam vrlo glasno ustao i u Predsjedništvu stranke. Ne želim i ne dozvolim da itko HDZ-ovce etiketira i odbacuje na jedan takav prizeman način. Očekivao sam to pitanje i imam dokument gdje je Državno odvjetništvo obavijestilo gospođu Dujmović da su odbačene kaznene prijave i protiv nje ovoga trenutka nema niti jedan postupak i niti jedna kaznena prijava.

Od kud vam taj papir?

Ja sam gospođu Dujmović, kada sam to čuo, pitao za to i ona je zatražila od Državnog odvjetništva da joj odgovori vrši li se nekakav kazneni postupak. Prijava koja je podnesena protiv nje je odbačena i to je bio jedan od osnovnih razloga zašto ona nije ”stručnija”.

Zar niste zapravo svojim istupom rekli – car je gol i javno potvrdili ono što se godinama šaputalo – da se stranački kadrovira, a mnogi natječaji su samo farsa?

Mislim da bi hrvatska politika trebala skinuti masku s lica i maknuti plašt nekakvih javnih natječaja. Ako pobijediš, ako si politička stranka koja vodi, mislim da je puno poštenije prema biračima preuzeti odgovornost nego ratificirati nekakve javne natječaje.

Ali kompetencije moraju postojati.

Kompetencije apsolutno. Još jednom postavljam pitanje – je li doktorica znanosti biologije i zaštite prirode i okoliša u trenucima kada Plitvice mogu izgubiti status UNESCO-a, kvalificiranija za tu dužnost nego što je to hotelijer, gospodin Kovačević.

Objasnite nam kako to ide u praksi sa stranačkim kadroviranjem – vi date listu imena, uvjet je da budu HDZ-ovci?

Odbacujem svaku mogućnost primisli te… Kao HDZ-ovac, naravno preferiram stručnjake, pogotovo kada su članovi HDZ-a, to je ok. Imali smo desetak kandidata. Županijska organizacija je jednoglasno smatrala da je ona naš najbolji kandidat.

Jesu li svi bili HDZ-ovci?

Od njih 13, bilo je pet, šest ljudi iz HDZ-a. Ali, gdje je problem ako je član HDZ-a?

Vaši politički rivali kažu da ste zapravo ljuti jer vam je pipa zatvorena. Izgubili ste gradove, između ostalog prošle godine izgubili ste Gospić.

To govore oni koji ne znaju situaciju u Ličko-senjskoj županiji. Mi smo izgubili Gospić i Otočac. A ja kao župan sam dobio i u Gospiću i Otočcu blizu 60 posto. Morate nešto znati da sam dobio više glasova kao župan, nego HDZ. Ja sam član Predsjedništva. Ja sam dobio oko 10.500 preferencijskih glasova. Imamo puno pravo sudjelovati i u kadrovskoj politici s nacionalne razine kada je u pitanju Ličko-senjska županija. Drugo bi bilo da smo se mi sada nešto tamo propitkivali tko je direktor Janafa, Hrvatskih šuma… To nije naša ingerencija. Kada je u pitanju Ličko-senjska županija mislim da bi se baza koja se 25 godina nije izgubila izbore trebala nešto pitati. I prvo se mora preferirati stručnost na koju smo mi upozoravali.

Je li vaš istup potvrdio ono o čemu se priča da je HDZ podijeljen – na Plenkovićeve ljude i one, koji mu baš i nisu skloni?

HDZ je jedna velika obitelj i sam predsjednik stranke je nebrojeno puta rekao da želi da se otvaraju rasprave i na Predsjedništvu i sasvim je normalno da ima i različitih mišljenja. Godinu i pol dana govorim o nekim problemima unutar obitelj HDZ. Ja sam pred svojim biračima morao postupiti moralno jer su i oni došli u situaciju da razmišljaju da li Milinović na pravi način predstavlja njihove interese kao Ličko-senjske županije.

Kad ste se zadnji put čuli s premijerom Plenkovićem? Komunicirate li?

Dan ili dva prije nego što sam dao ostavku, najavio sam ostavku premijeru Plenkoviću i glavnom tajniku.

Poslije toga ne?

Poslije toga se nismo čuli.

Kako gledate na obrat u slučaju Tomašević?

Jedino što mogu u tom slučaju reći je da osuđujem svako obiteljsko nasilje i to je jedini komentar koji imam.

Mislite li da je bila ispravna odluka Predsjedništva HDZ-a, i Vi ste glasovali da ga se izbaci?

Apsolutno. Mislim da je to ispravna odluka. Svaka druga odluka bila bi neshvatljiva.

Share This Article