Za ulaganja u istraživanje i razvoj država daje 300.000 eura

Vlada će na sjednici u četvrtak predstaviti prijedlog novog Zakona o državnoj potpori za ulaganja u istraživanje i razvoj, kojime će se poduzetnicima koji budu ulagali u te sektore smanjiti osnovica poreza na dobit. Tvrtke će moći prijaviti troškove plaća, opreme i amortizacije, a maksimalne potpore bit će do 300.000 eura po projektu.

Zakon o potpori za znanstveno-istraživački rad u gospodarstvu vodi jačanju inovacija, a inovacija vodi većem izvozu i konkurentnosti te većem zapošljavanja i predstavlja u stvari jačanje i proširivanje okvira usmjerenoga na jačanje i poticanje inovacija, istaknula je Dalić.

Objasnila je da će ga moći koristiti svi koji nisu u poteškoćama osim primjerice trgovina, kockarnica, skupa industrija koji se obično izuzima, i to tako da će Ministarstvu gospodarstva prijaviti svoju aktivnost za koju smatraju da je projekt s karakterom znanstveno-istraživačkog rada i da prođe evaluaciju stručnjaka koje će angažirati Ministarstvo i tada će kao poreznu olakšicu tijekom godina imati osnovicu poreza na dobit za stvarno učinjene troškove na inovacijama – troškove zaposlenih, istraživača, pomoćnog osoblja, tehničara, opreme, amortizacije, nabave te dio općih materijalnih režijskih troškova koji će se moći raspodijeliti s obzirom na to da troše i vodu, struju …

Najveći iznos umanjenog poreza na dobit koji se neće platiti je 300.000 eura, odnosno između 50.000 za studije izvodivosti i 300.000 za temeljna istraživanja, a olakšica se tiče umanjenja poreza na dobit, manjeg plaćanja poreza na dobit za one koji se bave istraživanjem i razvojem.

Oni koji budu koristili ovu olakšicu moći će koristiti i druge potpore koje nudimo za istraživanja i razvoj, a sukladno zakonu i europskim pravilima postoji gornji limit na razinu ukupnih potpora od 40 milijuna eura, kazala je potpredsjednica Vlade.

Ona poduzeća koja će se javljati za ovu potporu moći će se javiti i za korištenje nepovratnih sredstava iz europskih fondova, ali ukupan iznos svih vrsta pomoći koje jedan projekt smije koristiti ograničen je limitom između 7,5 i 40 milijuma eura po projektu.

Znat će mogu li računati na potporu nakon što prijave projekt Ministarstvu i ono provede vrednovanje, odnosno evaluacijutako prijavljenog projekta u smislu ocjene radi li se tu o znanstveno-istraživačkom projektu ili ne, potom će Ministarstvo izdati potvrdu u kojoj će izreći svoj stav i mišljenje, a ako je ono pozitivno onda će se porezna olakšica ostvarivati temeljem stvarno učinjenih troškova što znači da nitko neće moći ostvariti ovu poreznu olakšicu temeljem neke porezne ili birokratske odluke, već samo temeljem stvarno učinjenih troškova.

Ovaj bi zakon trebao služiti tome da se Hrvatska pomakne na ljestvici ulaganja u razvoj, naime, sada je ispod jedan posto BDP-a, a u EU je nešto više od dva posto. Stoga na ovaj način želimo pridonijeti ostvarivanju našega cilja da do 2020. se ulaganja povećaju na 1,4 posto BDP-a, u suštini povećanje ulaganja posebno privatnih je nužno radi kvalitetnijeg rasta konkurentnosti, te veće produktivnosti i opstanka poduzeća u tržišnoj borbi s poduzećima koja djeluju u drugim zemljama, kazala je ministrica.

Naposljetku je istaknula i da su očekivanja da će ovo jačati osnovicu budućega gospodarskog rasta i da će upravo zbog ove potpore biti veći broj poduzeća zainteresiran za pokretanje znanosti i razvoja te istraživanja te suradnju s fakultetiam i drugim institucijama, a sve u cilju jačanja konkurentnosti, javlja N1.

Facebook Komentari