Suđenje Gavriloviću za ratno profiterstvo, svjedok: Čuo sam da je predsjednik Franjo Tuđman kazao da želi poništiti Gavrilovićevu kupnju

Slavko Boras, posljednji stečajni upravitelj Gavrilovića, svjedočio je na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja Georgu Gavriloviću, optuženom za ratno profiterstvo.

– Prodajna cijena od 3,3 milijuna ondašnjih DEM odnosila se samo na tvrtke koje su bile na tada slobodnom hrvatskom teritoriju. Imovina cijele kompanije vrijedila je oko 60 milijuna DEM. Za 3,3 milijuna DEM nije bilo moguće kupiti cijelo društvo, a osim Gavrilovića bila su zainteresirana još dva kupca, jedan iz Krškog i drugi s Kosova. Svi su bili upoznati da za kupnju nije bilo moguće dobiti tada popularne menadžerske kredite, odnosno kao jamstvo založiti nekretnine tvrtke koja se kupuje. Na taj je uvjet pristao jedino Gavrilović, no on je rekao da nema novca i da ga ne može posuditi – kazao je svjedok.

Boras je potom pojasnio da je zbog toga Trgovačkom sudu predložio da odgodio rok plaćanja za tri mjeseca. On je 1992. razriješen kao stečajni upravitelj no poznato mu je da je novac uplaćen nekoliko dana nakon roka.

– Znam da je oko milijun maraka dobiveno prodajom tvrtkinog lokala u Tkalčićevoj koji još nije bio u vlasništvu Georga Gavrilovića, a tada nisam znao porijeklo ostala dva milijuna njemačkih maraka – kazao je svjedok.

Prema optužnici, Gavrilović je do tog novca došao nakon što je državni novac na Gavrilovićev račun prebačen po nalogu Joze Martinovića, tadašnjeg ministra financija. Konkretnije, radilo se o novcu koji je bio namijenjen kupovini oružja za obranu Hrvatske, a Gavrilović je za taj novac doznao od Ivice Papeša, koji je u ime države utjerivao dug po Njemačkoj za plaćeno, a neisporučeno oružje.

– Meni Gavrilović nije spominjao Martinovića i Ivicu Papeša. Osim toga sa mnom oko prodaje Gavrilovića nije razgovarao nitko od tadašnjih političara. No čuo sam da je predsjednik Franjo Tuđman, krajem 1992. na sastanku na kojem je bio i moj šogor Franjo Žumbar, kazao da želi poništiti Gavrilovićevu kupnju. Tuđman je tada rekao i da ne želi da sve ispadne ‘pomozi sirotu na svoju sramotu’ – kazao je Boras, piše Večernji.

Share This Article