Ribar o Slovencima: To što stvaraju etničko čišćenje uz granicu je velika sramota, to nije u redu

Ad

Predsjednik udruge profesionalnih ribara “Mare Croaticum”, ribar Daniele Kolec uključio je se u telefonom u emisiju N1 studio uživo kako bi ispričao kakvo je trenutno stanje na morskoj granici Hrvatske i Slovenije.

“Primijetili smo da slovenske ribarice ne prelaze crtu razgraničenja. Uvjerili su nas da se ne trebamo bojati, kod nas nema te drame kao ’91. kada su ljudi gubili kuće od agresora, slovenska policija ne prijeti naoružana, već nas jednostavno upozorava. Hrvatska politika je sada odlučnija i situacija na terenu je puno bolja nego prije par godina”, rekao je Kolec i prokomentirao toliki fokus Slovenije na more.

“Ako sa Slovencima ne budemo postupali istom mjerom kako oni postupaju s nama nikada nećemo riješiti taj problem. To što stvaraju etničko čišćenje uz granicu je velika sramota, to nije u redu. Ako pričamo o suživotu do toga nije trebalo doći, trebalo se dogovoriti na dobrobit građana”, smatra Kolenc koji je bio upitan smatra li da bi najavljena prosvjedna akcija branitelja Petra Janjića Tromblona, od koje se u međuvremenu odustalo, pomogla ribarima Savudrijske vale.

“Ja se nisam tome protivio ali sam upozorio da bi to bilo logistički teško. On se obratio krivim ljudima, trebao je doći s delegacijom branitelja i razgovarati s nama. To što je htio napraviti je teško, žao da su ga neki napadali i vrijeđali”, rekao je Kolenc koji se pita kako će se Slovenci ponašati kada krene turistička sezona.

“Mi u jesen najbolje lovimo kada krene list, pa u proljeće sipa. Sada će biti mrtva sezona od mjesec, dva, tako je i ljeti. Zanima me kako će se Slovenci ponašati tijekom ljeta kada krene turistička sezona, hoće li zaustavljati jahte i glisere na novoj granici. Može biti da će za turiste biti drugačija pravila nego za ribare, mi već 20 godina njih trpimo”, zaključio je Daniele Kolec.

Petar Janjić Tromblon objasnio zašto je odustao od akcije u Savudrijskoj vali

Facebook Komentari