Liječnica o maloj Riti: Vrlo lijepo se oporavlja tako da smo zadovoljni

Djevojčica Rita, kojoj je prije četiri dana transplantirano srce, dobro se oporavlja. Čeka je još mjesec i pol do dva oporavka u bolnici, a onda će, ako sve bude u redu, napokon kući. U KBC-u Zagreb održana je konferencija za novinare na kojoj je bilo riječi o detaljima operacije i oporavku male pacijentice.

“Što se tiče naše male Rite, ona ide apsolutno u pozitivnom smjeru. Vrlo lijepo se oporavlja tako da smo zadovoljni, no zahtijevat će još neko vrijeme boravak u jedinici intenzivnog liječenja s obzirom na stanje u kakvom je bila prije operacije”, kazala je dr. sc. Višnja Ivančan.

“Rita je čekala zato što nije bilo davatelja. Da nije bilo transplantacije nekoliko sati nakon ugradnje srčane crpke, ona bi mogla živjeti sljedećih nekoliko mjeseci i transplantaciju dočekati”, rekao je dr. sc. Bojan Biočina.

Novu priliku Rita je dobila zahvaljujući donoru, ali i brzoj reakciji liječničkih timova, policije te Vlade čijim je zrakoplovom organ iz Austrije dopremljen u Hrvatsku. U takvim operacijama sudjeluje cijeli tim stručnjaka, a važna je i organizacijska komponenta koju osigurava Ministarstvo. Ovaj zahvat može poslužiti kao primjer jer svaki njegov dio bio je riskantan, piše HRT.

Share This Article