Evo što ministrica Martina Dalić i ministar Zdravko Marić misle o slučaju Alojza Tomaševića

Institucije županije ni na koji način neće i ne smiju patiti zbog ovakvih postupaka župana, a javno djelovanje i javne funkcije nisu spojive s bilo kakvim oblicima nasilnog ponašanja prema bilo kome, poručila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Podsjetimo, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević optužen je za obiteljsko nasilje, a nakon što je šef HDZ-a i premijer Andrej Plenković od njega zatražio da do 15. siječnja podnese ostavku, Tomašević je odlučio istupiti iz stranke, ali ostati župan, a iz HDZ-a su poručili da je izabrao krivi put.

Ministar financija Zdravko Marić otkrio je kako vidi situaciju koja je nastala oko požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića koji je odbio dati ostavku na funkciju na kojoj se nalazi i istupiti iz HDZ-a.

Tomaševićevu odluku ministar nije htio komentirati, a na pitanje hoće li odlukama ministarstva sabotirati rad požeškog župana odgovorio je: “Imamo zakonsku obvezu. Lokalna država je sastavni dio proračuna opće države. Moramo voditi brigu o njima i pratiti ih, i kroz zakonska ograničenja ne dopustiti određene aktivnosti koje će dovesti do financijske neodrživosti proračuna. Mislim da smo uspješni u tome.”

Je li dobro da na takvim funkcijama budu ljudi s otpužnicama?

“Ne volim komentirati postupke drugih ljudi. Znate u kakvim sam ja situacijama bio i kako sam se ponašao”, rekao je.

Kako ste zadovoljni radom župana?

“Jako malo mogu reći o tome. Ne znam sve župane, imali smo razgovore i sastanke u Vladi. Kao ministar sam otvoren za razgovor, sve u okviru zakona i propisa”, rekao je Marić.

Opet ćete sjesti s njim za stol?

“Sjest ću za stol sa svakim ako postoji potreba, želja i interes da se takvo nešto napravi”, zaključio je ministar.

Nakon što je temeljem novinarskih pitanja ministar financija Zdravko Marić otkrio kako vidi situaciju vezanu uz Tomaševića, novinari su za komentar tražili i potpredsjednicu Vlade te ministricu gospodarstva Martinu Dalić.

Ono što treba imati na umu je da županiju čine građani i institucije i na čelu županije je župan – postupci župana kao što ste i sami vidjeli s političke točke gledišta jesu neprihvatljivi, HDZ ih je osudio i u skladu s tim poduzeo odgovarajuće mjere, istaknula je potpredsjednica Vlade.

Institucije županije ni na koji način neće i ne smiju patiti zbog ovakvih postupaka župana, a ono što jest politička činjenica i poruka za druge sudionike političkog života je da javno djelovanje i javne funkcije nisu spojive s bilo kakvim oblicima nasilnog ponašanja prema bilo kome, zaključila je Dalić, prenosi N1.

HDZ izbacuje Tomaševića, spominju i krivi put ( malim slovom )

Facebook Komentari