VIDEO Mamić: Nemojte mi suditi politički i kroz političke spletke; Hvatate me za svaku crticu i zarez…Koji ste ‘ku*ac našli mene ‘je*ati?

Zdravko Mamić obratio se javnosti. Točno u podne sazvana je konferencija za novinare, također i prijenos.

– Pozdrav svima, ovo će biti malo neobična konferencija, trajat će malo duže, Zapravo, jedna ispravka na početku, ovo nije moja istina, ovo je jedina istina, počeo je Zdravko Mamić, a onda krenuo od samog početka – od svog rođenja.

Prepričao je svoje djetinjstvo, kako je krenuo s nogometom te kako je došao u Zagreb.

– Rođen sam 1959. godine u Bjelovaru, gradu rukometa i keksića. Ja sam imao tranzistor kada je Bjelovar bio rukometno najjači, televizore crno-bijele imali su tada samo bogati. Sjećam se kako smo svi išli u zadrugu gledati televiziju. Nije me sram reći vam da sam ja zimi bos igrao nogomet, nisam imao mogućnosti živjeti kao danas naša djeca. Stalno sam igrao bos nogomet. Primijetio me je trener Rajko Flak i odveo na probu u Dinamo zajedno s mojim bratom Stojkom. Moj brat Zoran se rodio 1971. u Zagrebu, znači 47 godina se ja nisam maknuo iz Maksimira.

– Mogu vam reći da sam ja kao igrač bio izuzetno borben, bio sam najborbeniji igrač Dinama u povijesti! Moja braća, Zoran i Stojko, i ja bili smo najbolji igrači svojih generacija, ali smo sva trojica smo istjerana iz Dinama. A mene je to obilježilo, od tada sam luđački htio u Dinamo. – Onda je došla 1982. godina, titula. Nikad nešto takvo nije viđeno na ovim prostorima. Četiri milijuna Hrvata u Hrvatskoj i četiri milijuna Hrvata u inozemstvu, svi su bili Dinamo. Svi su marširali za Ćirom i igračima. Bez obzira jesu li inače bili navijači Dinama, Hajduka ili Rijeke. To je bilo prvi put nakon 25 godina da je Dinamo prvi. Pomrsili smo mnogima planove. Mamić je tada i prepričao nekoliko anegdota u kojima je istaknuo kako je bio veliki navijač koji je čak i znao voditi navijanje na tribini te kako je zbog Dinama dobivao batine.

– Ja sam isto bio Bad Blue Boys, znao sam voditi navijanje. Sjećam se utakmice kad me šef policije pretukao gotovo do smrti. Sjećam se da sam u Banja Luci, kada su naši navijači izbačeni sa stadiona, organizirao prijevoz i hranu za sve navijače da se vrate u Zagreb. Sjećam se i kako sam u Novom Sadu trčao preko cijelog terena da bih obranio navijače od policije.

– Sjećam se i da sam 1992. doveo Ćiru, njega se zove kad je klub u krizi. Sa svojim prijateljima sam ga doveo, a on odmah osvojio naslov. Slijedi privatizacija Dinama, Ćiro i ja smo postali vlasnici, a završilo je kako je završilo. Tada sam kao suvlasnik napustio Dinamo, razočaran stanjem, a posebno zbog toga jer nisam uspio vratiti ime Dinamo.

– Tuđmanu sam na jednom sastanku u lice rekao da svi želimo promijeniti ime u Dinamo. Bio je tamo Ćiro i mnogi drugi, mi smo unaprijed dogovorili da ćemo reći predsjedniku da želimo povratak imena, ali oni su se svi prepali i predomislili kad ih je Tuđman upitao o toj temi. Urlao je na mene, ali ja sam mu rekao ono što navijači žele. Kasnije je 2002. on bio u teškom stanju, a Pukanić, Židak, tadašnji predsjednik kluba Canjuga i ja smo dogovorili vraćanje imena Dinamo. Ja sam zaslužan za povratak imena. Uz pomoć svojih prijatelja, ali ja sam za to zaslužan!

– Od Dinama su tada ruke digli baš svi, a ja sam se tu istaknuo i nagovorio gospodina Barišića, najboljeg i najpoštenijeg gospodarstvenika, da podmetne leđa za Dinamo.

– 2010. godine dolazi na vlast SDP, premijer Milanović i njegov ministar Jovanović kreću u `isušivanje močvare´. Tada počinje moj pakao i pakao hrvatskog nogometa. Ja sam to izdržao pet godina dok me nisu spremili u zatvor.

– I tako smo došli do danas kada sam ja na sudu. Optužnica kaže da sam preko transfera izvukao stotine milijuna iz Dinama. Oni kao da nikad nisu čuli za dogovore između klubova i igrača pri podjeli odštete, a to rade svi klubovi – i Hajduk i Osijek i Rijeka… Navodio sam vam ranije primjere iz Dinama, a sada je isto napravio Hajduk s Vlašićem. Dao mu je dio odštete, ali je napravio odličan posao. Tako je bilo u Hajduku i s Kalinićem, Kranjčarom… Od toga Hrvatskoj nije uplaćena ni lipa poreza. Dario Šimić je dobio pet milijuna maraka na račun u inozemstvo, Boban 13 milijuna dolara, Prosinečki koji me proklinje po medijima dobio je šest milijuna maraka. Zašto šutite? I svi ostali šute!

– Ne mogu ja biti u zatvoru, a Modrić i Lovren na slobodi ako sam ja kriv. Pa nisam valjda sam prebacio novac, nego su i oni. Ali naravno da nismo nikako krivi. Sad ću vam otkriti ekskluzivu: Modrić je u USKOK ušetao u pratnji odvjetnika Radića. Sve je vrijeme pored njega sjedio odvjetnik Radić. To se dosad nikad nije dogodilo. Svi bi svjedoci rado u USKOK išli u pratnji odvjetnika, ali to nije bio slučaj. A uz Modrića je bio Davor Radić iz Splita…”, prenosi Večernji.

U jednom trenutku počeo je pričati o 2000. godini u kojoj je, kako je rekao, od Dinama ruke digao svaki Hrvat. “Isključivao se plin, struja, nije bilo igrača… Svi su pisali da je Dinamo gotov, da se treba ugasiti, a ja sam nagovorio Barišića da upumpa Siemensov novac u klub. Ne samo u Dinamo, već i u Hajduk, Osijek Belupo”, prepričao je Mamić i nastavio govoriti o stečaju kluba.

“Od 2002. do 2007. godine ja sam Dinamu posudio 83 milijuna kuna”, kazao je Mamić pokazivajući dokumente. Pričao je kako je tada rekao da će Dinamo tada idućih 10 godina biti prvak, što je i bio do njegovog uhićenja. Mamić je zatim počeo pričati o 2010. godini kada je na vlasti bio SDP. “Milanović i njegov ministar Jovanović kreću u `isušivanje močvare´. Tada počinje moj pakao i pakao hrvatskog nogometa. Ja sam to izdržao pet godina dok me nisu spremili u zatvor”, kazao je.

“Optužnica kaže da sam preko transfera izvukao stotine milijuna iz Dinama. Oni kao da nikad nisu čuli za dogovore između klubova i igrača pri podjeli odštete. Navodio sam vam ranije primjere iz Dinama, a sada je isto napravio Hajduk s Vlašićem. Dao mu je dio odštete, ali je napravio odličan posao. Tako je bilo u Hajduku i s Kalinićem, Kranjčarom… Od toga Hrvatskoj nije uplaćena ni lipa poreza”, kazao je Mamić nakon čega se okomio na Šimića, Bobana, Prosinečkog i Marića i počeo govoriti o ciframa koje su im uplaćene na račune u inozemstvu.

“Ako sam uzeo novac u Dinamu, onda su ga uzeli i Modrić i Boban. A nismo ništa uzeli, sve je po zakonu, oni su dobili, država i ja kao investitor. Ne mogu ja biti u zatvoru, a oni ne. To je magla. Modrić je jedini svjedok u povijesti Hrvatske koji je došao u pratnji odvjetnika Radića iz Splita, ušetao u USKOK i cijelo vrijeme tijekom ispitivanje on je ondje bio. To se nikad nije dogodilo. Kad se ispituje svjedok nitko ne može biti prisutan”, kazao je Mamić.

“Imate 82 svjedoka optužbe i sva 82 su svjedočila u moju korist. Nijedan vještak još nije svjedočio protiv mene. A oni sada vide da im ne ide u željenom smjeru i podižu postupak protiv Modrića, punice i Lovrena”.

Mamić je novinarima pokazao cijelu hrpu ugovora, njih 217 koje je Dinamo napravio od 2004. do 2017.

– Dragi prijatelji. Ovdje vidite 217 ugovora koje je Dinamo napravio od 2004. godine do danas. Svi su napravljeni po istom modelu. Zašto je 29 ugovora koje je napravio moj sin i njegovi prijatelji kazneno djelo, a zašto su svi ostali čisti? Kako ćete opravdati to da ste selektivno radili? Posljednja istraga? Tvrde da je sam podizao novac s Dinamovih računa izvan Hrvatske. To je razlog zašto se ja danas nalazim pred vama. U vrijeme kad oni kažu da sam ja od 2004. do 2007. neovlašteno raspolagao sredstvima Dinama, ja sam vam pričao u kakvom je stanju naš klub bio tada. Nije postojao… Ja sam zbog opasnosti da Dinamo izgubi status kluba počeo posuđivati te novce i posudio 83 milijuna kuna. U bankama sam desetke milijuna eura podigao za Dinamo, ali dajući garanciju kroz imovinu svoje obitelji. Toliko sam bio lud za Dinamom. Nismo mogli dobiti euro kredita, ali ja sam davao novac.

– Zašto se ne procesuira pljačka u privatizaciji? Oni stečajevi na kojima se opljačkala Hrvatska. Što sam ja Bin Laden, jesam li vođa ISIL-a? Pustite me da živim i da radim i neka mi sud sudi po hrvatskim zakonima. Samo to tražim. I ja želim život. Imam pravo tražiti pravo na život i na pravično suđenje. Nemojte mi suditi politički i kroz političke spletke. A dok oni to ne presude ja sam potpuno nevin čovjek. Ja sam otvorio na tisuće radnih mjesta.. Dajte mi život! Pustite me da živim! Imam obitelj, pustite me. Nevin sam dok me ne osude.

– Ja sam najsiromašniji čovjek u Europi s obzirom na količinu novca koja je prošla kroz moje ruke. Sve sam potrošio za Dinamo, prijatelje i u humanitarne svrhe. – Mogao bih pričati još satima, ali ću završiti. Molim one koji odlučuju da mi omoguće da se opet smijem, da budem čovjek. Da puste ljude u pravosuđu da rade svoj posao. Svim sucima koji rade na mom slučaju se prijeti i ucjenjuje. Ja to znam…

Zdravko Mamić na novinarsko pitanje vezano uz to da je skrivao da njegov sin radi s Dinamom odgovorio je:

– Lagao sam. Što sam ja mogao reći tada kad je krenula Jovanovićeva kampanja protiv mene? Mogao sam samo reći da ne radi. Sinovi svih ostalih mogu raditi normalno, ali vlast je napravila sve da moj sin ne može raditi u Hrvatskoj. Radi u Švicarskoj i BiH, njima plaća porez. Naravno da on ima firmu u Švicarskoj jer mu Zakon o sportu brani da radi u Hrvatskoj

Na kraju, nakon dva sata, završilo je žestoko:

“Po vašim reakcijama sada se pitam jeste li vi zaslužili ovo danas? Vi ste promašili, što kažu Srbi – ‘ceo fudbal’. Ti meni pričaš o filantropiji, a ja sam nevin čovjek. Usmjerite energiju na bolju budućnost Hrvatske, na zemlju u kojoj ljudi neće završavati bez doma i pod ovrhama. Hvatate me za svaku crticu i zarez…Koji ste ‘ku*ac našli mene ‘je*ati? Ima li još neko pitanje? Hvala i doviđenja.”

Facebook Komentari