Todorić je danas objavio dva bloga, o ustavnosti Lex Agrokora i o interesnim skupinama

Lex Agrokor je protuustavan, piše Ivica Todorić u prvoj od današnjih objavi na svojem blogu dok se u drugoj bavi savjetnicima, koji će, kako tvrdi, Agrokor koštati više od milijarde kuna.

“Nema nikakve dvojbe, a to je mišljenje eminentnih pravnih stručnjaka, da je Lex Agrokor protuustavan. No, od te strašne činjenice još je pogubnija ona da je donesen pritiskom interesnih grupa bez da je za to postojao ijedan razlog. To je, u svojoj prezentaciji Vladi prije njegova donošenja, jasno prikazala i Martina Dalić koja je jedan od ideologa i provoditelja ideje o Lexu koju je, politički naivno, a za državu pogubno, prihvatio i podržao premijer Plenković. Stoga je nužno da još jednom, na jednom mjestu, podsjetim na sve relevantne činjenice da razloga za donošenje najnakaradnijeg zakona u suvremenoj Europi, nije uopće bilo”, piše Todorić i na blogu pruža popis linkova na kojima se, kaže, “može utvrditi i provjeriti činjenice o kojima govori”.

“Zašto je Lex ipak donijet? Jesu li doista financijski interesi pokrenuli političku odluku premijera Plenkovića i Martine Dalić? Je li bio presudan interes geopolitičkih igara na koje je bila prisiljena Vlada? Bez obzira na odgovore, učinjena je zastrašujuća šteta hrvatskom gospodarstvu, izgubljene su sinergije koje je ostvarivao sustav u cijeloj regiji, a širom su otvorena vrata neviđenom kriminalu epskih razmjera. I to na otetom privatnom vlasništvu”, zaključuje Todorić u prvoj današnjoj objavi na blogu dok u u drugoj tvrdi da će savjetnici Agrokor koštati više od milijarde kuna.

“Od samog početka pisanja mog bloga, isticao sam da su se različite interesne skupine organizirale kako bi na protuzakonit način preuzele Agrokor radi ostvarenja svoje osobne koristi. Danas želim ukazati na neke od tih skupina. Jedna od njih je tvrtka AlixPartners koja je navodno uključena u procese restrukturiranja Agrokora. U stvarnosti se ta tvrtka udružila sa ljudima iz Knighthead fonda i ministricom Dalić te su svi zajedno preuzeli potpuno upravljanje svim procesima u Agrokoru. Tako su Knighthead fond i Alix Partners preuzeli i upravljanje Agrokorovom bilancom kako bi na kraju završili sa likvidacijskom bilancom. Glavna zadaća AlixPartners u tom procesu je pranje novca, a za što angažiraju razne povezane i zainteresirane firme (Ramljakovu firmu, firmu Ramljakove djevojke, Bricelj, InterCapital itd), troše enormna Agrokorova sredstva koja su višestruko veća od onih potrebnih za restrukturiranje. S obzirom da oni rade ne na restrukturiranju nego na likvidaciji firme, svakome je jasno da je navodni trošak restrukturiranja zapravo najobičnija pljačka. Sve ove navode u narednim danima kanim detaljnije opisati i dokumentirati”, najavljuje Todorić.

“Druga grupacija o kojoj želim nešto reći je Houlihan Lokey i Kirkland & Ellis”, najavljuje i nastavlja: “Naime, u jesen 2016. godine u ime Agrokora sam osobno potpisao Ugovor o savjetovanju sa tvrtkom Houlihan Lokey nakon čega su oni započeli aktivnu suradnju sa Agrokorom. Houlihan Lokey nam je naknadno predložio da u posao uključimo kao pravne savjetnike Kirkland & Ellis što smo prihvatili i angažirali ih. Tijekom početnog višemjesečnog razdoblja političkog i medijskog pritiska na management Agrokora i mene, obje tvrtke su aktivno sudjelovale u savjetovanju kako mene osobno tako i managementa Agrokora”.

“Ja sam osobno sa predstavnicima Kirkland & Ellis raspravio brojna povjerljiva pitanja i razmijenio sa njima razne povjerljive informacije i prijedloge. Nakon mog odlaska i odlaska ranijeg managementa iz Agrokora, obje institucije su nastavile raditi u Agrokoru kao savjetnici novog izvanrednog Povjerenika. S obzirom da je Vladin izvanredni povjerenik protiv mene osobno podnio kaznenu prijavu, smatram da su obje institucije u ozbiljnom sukobu interesa te odgovorne za teško kršenje profesionalne etike. Na kraju moram još samo zaključiti kako su sukob interesa i neprofesionalno ponašanje uobičajena praksa u djelovanju izvanredne uprave Agrokora, u koju su se ovi potonji odlično uklopili. Toliko o moralu onih koji «spašavaju» Agrokor i Hrvatsku!’, zaključio je Todorić.

Facebook Komentari