Slovenija je radila, a hrvatska diplomacija bila je šlampava

U Novom danu gostovao je Ivo Josipović, bivši predsjednik RH i čelnik stranke Naprijed Hrvatska.
Govoreći i odnosima Slovenije i Hrvatske, a vezano uz arbitražnu odluku i diplomatske aktivnosti Slovenije, bivši predsjednik smatra da se hrvatska diplomacija nije iskazala.

‘Hrvatska diplomacija bila je šlampava – tu mislim na šlampavost najviših državnih tijela. Slovenija je cijelo vrijeme uporno radila, i jučer smo to vidjeli. Naravno, nema načina da se Hrvatsku nasilno prisili na implementaciju, no mogla bi trpjeti ogromne štete jer nema kapacitete da diplomatskim kanalima nešto napravi’, kaže Josipović.

‘Hrvatska strana – Vlada i predsjednica – morali bi razmišljati kako izaći iz ove priče’, dodaje.
‘Rješenje bi moglo uključivati, možda zajedničko upravljanje jednim dijelom Piranskog zaljeva… postoje tu različiti modaliteti’, kaže Josipović uz napomenu kako je ipak riječ o vrhunskom pitanju visoke politike te da nije lako doći do rješenja.
Na pitanje koje je rješenje za ovaj problem dviju država, odgovorio je: ‘Morali bi se sastati najviši dužnosnici bez svjetala reflektora i mislim da bi zajedno trebali doći do nekog rješenja i onda tek ići pred medije. To bi rješenje moglo uključivatii i režim za ribare koji je nama važan te kako primijeniti gospodarske aspekte a da ni jedna strana ne bude zakinuta.’
Josipović je komentirao i jučerašnju Junckerovu izjavu da probem oko arbitraže nije samo problem Slovenije i Hrvatske već da je to i problem EU-a: “Naša teza je da je to bilateralni problem. No, taj sastanak pokazuje da je Slovenija dijelom uspjela uvjeriti EU da to nije samo bilateralni problem i sad je tu pitanje kako će inistitucije EU-a reagirati, hoće li se i dalje govoriti o bilateralnom problemu ili će EU inzistirati na razninim pritiscima i mjerama.’
Na pitanje kakvi bi to mogli biti pritisci, odgovara da je moguće da neki budu vezani za nama najvažniju gospodarsku granu turizam.

“To bi mogli biti različiti mali potezi koji bi RH mogli zagorčati život”, kaže Josipović.

Podsjetimo, slovenski predsjednik Borut Pahor ocijenio je u ponedjelja da je njegov razgovor s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom donio napredak u shvaćanju odgovornosti i uloge Europske komisije za primjenu arbitražne presude s Hrvatskom.

Juncker je rekao u Bruxellesu da granični spor između Hrvatske i Slovenije nije samo bilateralno pitanje, već utječe na cijelu Europsku uniju koja nastavlja posredovati na temelju arbitražne presude, ali će spor utjecati na europski put zemalja zapadnog Balkana jer EU s više neće dopustiti ulazak nove članice s neriješenim graničnim pitanjem.
“Razgovor s predsjednikom Komisije Junckerom donio je određeni napredak u shvaćanju odgovornosti i uloge Europske komisije za implementaciju arbitražne presude”, naveo je Pahor u priopćenju na svom twitter profilu, nakon zatvorenog sastanka s Junckerom.

Facebook Komentari