Mediji kalkuliraju tko je i zašto zaustavio kupovinu borbenih zrakoplova, je li problem u starim kantama ili nešto drugo

Ministar obrane Damir Krstičević bio je čvrsto uvjeren da će Vlada do kraja prošle godine donijeti odluku o nabavi nove eskadrile borbenih aviona. U više je navrata to javno najavljivao, no ni do danas to se nije dogodilo.

Premijer Andrej Plenković to je zaustavio izjavom “Želimo još temeljito s nadležnim ministarstvom provjeriti ponude”. Nakon što je povjerenstvo Ministarstva obrane detaljno pregledalo četiri pristigle ponude, a nabavu nove eskadrile jednoglasno potvrdio i saborski Odbor za obranu, činilo se da će sve biti završeno prema Krstičevićevu planu, piše Jutarnji.

U Uredu predsjednice neslužbeno se najavljivala sjednica Vijeća za obranu prije Božića te odluka Vlade na posljednjoj sjednici u 2017. godini. No, premijer je podigao ručnu. Njegova izjava otvorila je mnogobrojna pitanja na koja zasad nema odgovora – tko bi to trebao pregledati ponude i u kojem roku?

U Vladi su Jutarnjem na pitanje tko bi trebao razmotriti ponude i kada se očekuje sjednica Vijeća za obranu odgovorili prilično neodređeno: “Sve dosadašnje radnje vezane uz nabavu borbenih zrakoplova obavljene su sukladno procedurama. Procedura ide svojim tijekom, a o odlukama javnost će biti pravovremeno obaviještena”.

Tako je zasad i nepoznato zašto premijer traži novi pregled ponuda. Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg sve su “zakuhali” američka kompanija Lockheed Martin i američko veleposlanstvo u Zagrebu.

Naime, krajem prošle godine američka kompanija, koja je dala ponudu za prodaju najnovijeg borbenog aviona F16 Hrvatskoj, izrazila je nezadovoljstvo izraelskom ponudom polovnih borbenih aviona F16 -Barack Hrvatskoj. Prema toj verziji, u Lockheed Martinu smatraju da su te avione Izraelci toliko preradili da više uopće ne odgovaraju standardima američkog proizvoda te američka kompanija ne želi za njega odgovarati niti izdavati rezervne dijelove Hrvatskoj ako ih ona kupi. Priča dobiva dodatni zaplet jer je Izrael prije javljanja na natječaj od američkog State Departmenta tražio i dobio dozvolu za prodaju aviona Hrvatskoj. No, navodno zahtjev State Departmentu ne odgovara onom što je Izrael ponudio Hrvatskoj. Ukratko, tvrdi se da su Izraelci prevarili State Department, što je američko veleposlanstvo javilo premijeru Plenkoviću, prepričava Jutarnji.

Tjednik Nacional objavio je da je Lockheed Martin poslao pismo ministru Krstičeviću u kojem navodi da u slučaju kupnje izraelskih aviona Hrvatskoj neće prodati rezervne dijelove dok njihovi tehničari ne pregledaju avione, što bi Hrvatska trebala platiti.

U Ministarstvu najoštrije demantiraju postojanje takvog pisma.

I dok Plenković traži strpljenje, u Uredu predsjednice smatraju da se nije dogodilo ništa dramatično te neslužbeno doznaje Jutarnji da se usklađuje termin za održavanje sjednice Vijeća za obranu.

Na natječaj za nabavu borbenog aviona pristigle su četiri ponude – američka za novi F16 Block 70, švedska za Gripen te grčka i izraelska za polovni F16. Što u tim ponudama stoji, nije poznato jer MORH nije dao ni najosnovnije podatke iz njih. Tek se neslužbeno saznaje da su i Amerikanci i Šveđani nezadovoljni činjenicama da je MORH u natječaju tražio i polovne i nove avione, a nakon otvaranja ponuda hrvatski su dužnosnici direktno ili indirektno poručivali da Hrvatska za nove avione nema novca te je izraelska ponuda automatski favorizirana.

Nadalje, iako su i švedski SAAB i Lockheed Martin bili spremni dodatno smanjiti financijsku ponudu za avione, MORH nije zatražio novu konačnu ponudu. I tako je sve palo na izraelsku ponudu za kupnju aviona koji je, navodno, star više od 30 godina, a Hrvatska bi ga željela koristiti još trideset.

Protiv nabave tako starog aviona javno su se pobunili pojedini bivši piloti Ratnog zrakoplovstva. Bivši pilot Ivan Selak o izraelskom je F16 rekao da “nije rabljen, nego izrabljen”. Suočen s tim, ali i drugim podacima, premijer je odlučio odgoditi donošenje odluke. Prema nekim izvorima, za nekoliko mjeseci, piše Jutarnji.

Share This Article