Tromblon ne odustaje, objavit će i kako i kad će točno dovesti flotu u Savudrijsku valu na Regatu za Savudriju

Petar Janjić Tromblon, vukovarski heroj koji je Vladi dao ultimatum da “riješi stvari” sa Slovenijom u Savudrijskoj vali ili će on doći s konvojem od stotinu brodica, kaže da njegov ultimatum ističe u ponedjeljak popodne.

– Vladi sam dao rok da do ponedjeljka u 16 sati sjednu sa Slovencima za stol. Ako to ne urade, izvest ćemo akciju – rekao je Tromblon za 24sata.

Kaže da je trenutačno zauzet pisanjem apela koji će objaviti u ponedjeljak u istom terminu.

– Moj apel ide u pravcu mirnog rješenja. U kontaktu sam s brojnim civilnim udrugama i intelektualcima s obje strane granice. Imam puno prijatelja u Sloveniji i svima nam je u interesu da se ova potencijalno opasna situacija mirno razriješi. U suradnji s nekim drugim ljudima donio sam određene odluke, ali one zasad nisu za javnost. Odredili smo i točan datum isplovljavanja plovila u Savudrijsku valu, ali taj je datum zasad tajna. U 16 sati na jednom ćemo portalu objaviti kakav nam je precizan plan, a do tada detalji nisu za javnost – kaže Tromblon, prenose 24sata.

Nakon povratka savudrijskih ribara iz Zagreba i postignutog dogovora u Ministarstvu poljoprivrede, stanje u Savudriji je nepromijenjeno. Napetost o kojoj se govorilo, nakon što je Slovenija počela jednostrano primjenjivati arbitražnu odluku, ne osjeća se, posebno nakon dobivene garancije i obećanja da mogu nesmetano ribariti do hrvatske crte razgraničenja.

“Sve je mirno. Neki naši ribari su i u nedjelju također bili na moru, u pratnji naših policijskih plovila. Nekad ih bude 4, a nekad 8, ovisno o danu. Ovo je prvi put da Hrvatska stoji iza nas ribara i to je dobro. Slovenci su nepredvidivi. Kad si stave nešto u glavu, to slijepo provode. Za razliku od naših ribara koji su organizirani, slovenski ribari nisu baš organizirani te moraju šutjeti i slušati ono što im kaže slovenska politika”, smatra savudrijski ribar Daniele Kolec.

Kaže da je za sada stanje mirno, a što će biti u bližoj budućnosti, nitko ne zna, pišu 24sata.

Facebook Komentari