Situacija u Savudrijskoj vali je vrlo komplicirana i prijeti joj eskalacija

Ministarstvo vanjskih poslova RH poručilo je hrvatskim ribarima u Savudrijskoj uvali da ne moraju strahovati za kazne koje Slovenci pišu zbog navodne povrede njihove granice. No upitno je prijete li kazne hrvatskim policajcima koji svakodnevno štite i prate ribare.

Zoran Sokolar, umirovljeni djelatnik MUP-a, komentirao je u HRT-ovom Studiju 4 ultimatum koji ističe u 16 sati, a kojega je premijeru Andreju Plenkoviću dao ratni veteran Petar Janjić Tromblon. Kazao je da je to jedan simbolični poziv ili vapaj da dvije države napokon riješe tu situaciju.

Taj potez nije moguć iz više razloga – ponajprije zbog posebnih propisa koja uređuju plovidbu na moru, a tu su potrebne i posebne dozvole. Stoga ponavljam da se tu zapravo radi o pozivu da je strpljenju kraj. Situacija u Savudrijskoj vali je vrlo komplicirana i prijeti joj eskalacija.

Situacija ondje nije redovita. Da je redovita slovenska policija držala bi se crte razgraničenja, odnosno crte sredine u samom zaljevu. Prema tome, na ovakav način kako slovenska policija provodi politiku svoje vlasti, nužno dolazi do kontakata odnosno i do prijepora s jedne strane njih kao naoružanih predstavnika i nas koji smo također u plovilima naoružani. Prema tome, gruba kršenja naše teritorijalne cjelovitosti nisu dobra za obje države, rekao je Sokolar.

Potvrdio je da je bilo dosad pokušaja slovenskog pravosuđa nad hrvatskom policijom zbog uredovanja na granici. Takvih slučajeva je bilo posebno u Savudrijskoj vali. Od 1991. godine nadalje stalno su se policije obje države susretale na moru, ali 2002. godine u kolovozu bilo je malo većih srazova, kazao je i dodao da nitko od hrvatskih policajaca nije odgovarao.

Opisujući slovenske i hrvatske kontakte u Savudrijskoj vali posljednjih dana Sokolar je kazao: pomorski policajci Slovenije idu pramcem svog policijskog naoružanog broda u bok hrvatskog pomorskog policijskog broda. To je direktno kršenje sigurnosti pomorske plovidbe. Osim toga, odbijanje, odvraćanje, paralelna plovidba pruža niz mogućnosti da dođe i do neželjenog kontakta, a isto tako i do pomorske nesreće, rekao je Sokolar.

Naglasio je da je slovenska granična policija u Kopru već 8. travnja 1991. godine obavijestila policijsku postaju Umag i policijsku postaju za graničnu kontrolu, odnosno za postupanje na moru u Puli, da će za suzbijanje emigracija i krijumčarenja na moru zaposjesti cijeli, kako oni kažu, Piranski zaljev. Slijedom toga oni polažu na određeni način pravo zaposjedanja, odnosno obavljanja vlasti iako oni to nisu nikada ostvarili na terenu, istaknuo je umirovljeni djelatnik MUP-a za Studio 4.

Facebook Komentari