Raos: Velike koalicije trebale bi biti samo vatrogasna mjera

Njemačka ne pamti da je u novijoj povijesti više od tri mjeseca nakon parlamentarnih izbora bila bez naznaka da će se nova vlada sastaviti. CDU Angele Merkel i SPD Martina Schulza do petka će iza zatvorenih vrata razgovarati o brojnim pitanjima kako bi SPD na kongresu stranke 21. siječnja uopće odlučio hoće li krenuti u konkretne pregovore o novoj velikoj koaliciji.

Miro Kovač, saborski zastupnik i bivši veleposlanik u Njemačkoj, uvjeren je da će doći do velike koalicije između CDU-a i SPD-a. Do četvrtka razgovara se u 13, 14 radnih skupina na teme o prometu, gospodarstvu, izgradnji stanova, energetici itd. Ako SPD na stranačkom kongresu donese odluku da kreće u pregovore s CDU-om, važno mjesto zauzet će i europske teme te pitanje migranata, kaže Kovač.

Dodaje kako su sve tri stranke – CDU, CSU te SPD, na izborima postigle loše rezultate te im je zajednički cilj da se formira nova vlada, tj. da se nastavi ova velika koalicija. Njemačko društvo mora imati stabilnu, funkcionalnu vladu, to je interes sviju na europskom kontinentu, naglasio je Kovač.

Politolog doc. dr. sc. Višeslav Raos smatra da bi velike koalicije trebale biti samo vatrogasna mjera. One nisu nešto što nas teorija demokracije i teorije o ulozi stranaka u demokraciji uči – da bi vlade trebale biti smjenjive i jasne bi trebale biti alternative koje se nude građanima. Ako imate stalno stanje velike koalicije – to dovodi do zasićenja i jačanja ekstremnijih stranaka koje kažu “mi smo jedina alternativa”, mišljenja je Raos.

Facebook Komentari