Poljoprivrednici podupiru Tolušićev zakon

Vlada je prošlog tjedna u drugo saborsko čitanje uputila prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojim se vraćaju ovlasti raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu jedinicama lokalne samouprave. Jedna od zakonskih novina je i mogućnost da država daje u najam zapušteno privatno zemljište
Zakon predviđa da se zapušteno privatno zemljište čiji su vlasnici nepoznati ili nepoznatog boravišta može dati u zakup do 10 godina po tržišnoj cijeni.

‘Mi pozdravljamo Zakon i zahvaljujemo Ministarstvo što su osluhivali potrebe poljoprivrednika, većina naših prijedloga je uvrštena’, rekli su u ponedjeljak na press konferenciji iz Hrvatske udruge poljoprivrednika.

Podsjetimo, Vlada je u četvrtak u drugo saborsko čitanje uputila prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojim se, kako je rekao ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, vraćaju ovlasti raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu jedinicama lokalne samouprave.
Prema zakonu, državno će se zemljište moći dati u zakup na 25 godina, što se može produžiti na još toliko, ako je korisnik bio dobar gospodar tim zemljištem. Na taj način rješava se raspolaganje za nekoliko generacija poljoprivrednika koji se bave poljoprivredom.

Lokalne će jedinice raspisivati natječaje za zakup ili prodaju, a u postupak kontrole cijelog postupka uključeno je Državno odvjetništvo, koje je zadnjih pet godina bilo isključeno iz postupka raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, istaknuo je tada Tolušić.

Prema zakonu, državno će se zemljište moći dati u zakup na 25 godina, što se može produžiti na još toliko, ako je korisnik bio dobar gospodar tim zemljištem. Na taj način rješava se raspolaganje za nekoliko generacija poljoprivrednika koji se bave poljoprivredom.

Sam prioritet pri dodjeli imaju stočari kojima nedostaje vlastite zemlje, dosadašnji zakupci koji su uredno ispunili gospodarski program i poštivali ugovore te mladi poljoprivrednici.

Cilj zakona je smanjiti administrativne zapreke kako bi se olakšalo raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, omogućiti ostanak ljudi, posebice mladih u ruralnim područjima, okrupniti zemljište i staviti u funkciju zapušteno poljoprivredno zemljište i državno poljoprivredno zemljište koje nije u funkciji poljoprivredne proizvodnje.
Osnovna pitanja koja se uređuju tim prijedlogom zakona između ostalog se odnose na održavanje i zaštitu poljoprivrednog zemljišta, korištenje poljoprivrednog zemljišta, promjenu namjene i naknadu za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta, raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države i Zemljišni fond.

Za provedbu zakona nije potrebno osigurati dodatna sredstva iz državnog proračuna, a radi efikasnije, brže i ekonomičnije provedbe raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, te bolje kontrole i primjene zakona ukida se Agencija za poljoprivredno zemljište te se njezini poslovi prenose na Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo.

Share This Article