Jovanović: Plenković se prema filofašistima odnosi anemično

SDP-ov saborski zastupnik i bivši ministar znanosti i obrazovanja, Željko Jovanović, komentirao je aktualnu političku situaciju i stanje u HDZ-u, kao i u vladajućoj koaliciji.

“Vuk dlaku mijenja, ali ćud ne. U HDZ-u se mijenjaju predsjednici, nema više ni Tuđmana, ni Sanadera, ni Jadranke Kosor ni Karamarka, ali i s Plenkovićem to je uvijek onaj isti HDZ – pokret za Hrvatsku okovanu korupcijom i sukobom interesa. Zahvaljujući i najnovijem partneru HNS-u s Vrdoljakom na čelu Hrvatska je dobila sramotnu, neprirodnu, trgovačko-ortačku koaliciju sklepanu na laži i političkoj korupciji zbog vlasti pod svaku cijenu. To je koalicija bez reformi, bez ideja, ali i bez političke hrabrosti da provede nužne promjene u Hrvatskoj, posebno u pravosuđu i sudstvu, javnoj upravi, te naravno i obrazovanju i zdravstvu. Upravo zbog toga, prošlu je godinu uz političku korupciju i ortački model kapitalizma obilježila ofenziva konzervativne revolucije kojom se atakiralo na osobne slobode, slobodu medija i novinara. U jednoj riječi, Plenković i njegova Vlada prema tim filofašističkim i sličnim nazadnjačkim pojavama odnose se – anemično”, rekao je Jovanović komentirajući stanje u HDZ-u.

Jovanović je komentirao i sukob između Darka Milinovića i Andreja Plenkovića, koji je rezultirao raspuštanjem ličko-senjskog HDZ-a. “To je najbolja slika današnjeg HDZ-a, koji se nikad ne mijenja. Svaki mladi i obrazovani čovjek koji želi sebi i svojoj djeci osigurati bolju budućnost, nakon ove nove sumrak HDZ sage u režiji notornog Dade Milinovića razmišlja o odlasku iz Hrvatske. Znate koja bi bila najbolja demografska mjera u Hrvatskoj – odlazak HDZ-a s vlasti. Netko je davno rekao da je najgore društvo ono u kojem se ekstremisti osjećaju ugodno. To je i odgovor na vaše prethodno pitanje odnosa HDZ-a prema nazadnjačkim pojavama. Ali to pokazuje i slabost Plenkovića, koji ne može stati na kraj nesposobnim i bahatim županima koji bez sankcije mlate supruge, kojem se trećerazredni HDZ-ovi političari inate kod novog-starog vodstva Hrvatskog nogometnog saveza, ili evo najnoviji primjer apsolutne političke korupcije i stranačkog klijentelizma ličkog šerifa koji ne dozvoljava ni da se spremačica u bolnici zaposli bez HDZ-ove iskaznice. Dodatno, novim lex šerifom stvara se novi, još bolji put za bujanje korupcije na lokalnim razinama. Sukob interesa je predvorje korupcije, a lex šerifom otvaraju se još veća vrata korupcije, gomilanju funkcija i uhljebljivanju stranačkih podobnika”, rekao je Jovanović u intervjuu za Novi list.

“Plenković je bio HDZ-ov »kvisko« ili »joker zovi« na posljednjim izborima, a o njegovoj stvarnoj moći u HDZ-u danas govori i ovo brundanje barakaša i Milinoviću sličnih HDZ-ovaca koji Plenkovića vide očito kao nužno zlo i sredstvo da sad oni ostvare svoj dio političkog plijena nakon preuzimanja vlasti. Dok god im Plenković ne stoji na putu uzimanja tog političkog plijena oni će ga šutke trpjeti. Njegova većina je čvrsta koliko izdrže pravosudni kamen temeljci koje mu je Šeks ostavio, a Vrdoljak donio u nasljeđe”, kazao je.

Facebook Komentari