Grmoja: Nastavljamo suverenističku politiku – Petrov: Hrvatska mora proglasiti isključivi gospodarski pojas

Most nezavisnih lista nastavlja suverenističku politiku i stoga je oživio inicijativu za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, kazali su Mostovci na konferenciji za medije ispred odlagališta Karepovac u Splitu, a njihov predsjednik Božo Petrov poručio je da Hrvatska mora proglasiti isključivi gospodarski pojas, javlja N1.

Nastavljamo suverenističku politiku, istaknuo je glavni tajnik i saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja podsjetivši da je u jeku ovih rasprava Most jedina parlamentarna opcija koja je sudjelovala u prikupljanju potpisa protiv arbitražnog sporazuma jer su smatrali da ne treba pristajati na slovenske ucjene.

Oživljavaju inicijativu za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa i raspravu jer žele čuti mišljenje javnosti i stručnjaka, kazao je Grmoja i podsjetio da je to bio i jedan od prvih zahtjeva Mosta, ali da po tom pitanju nije ništa bilo napravljeno i sada imaju obavezu opet predlagati.

Hrvatska mora proglasiti isključivi gospodarski pojas, poručio je šef Mosta Božo Petrov naglasivši da nije da Hrvatska to želi, nego baš mora jer na takav način stječe svoje suverenističko pravo te da bi ostvarila svoju jurisdikciju s obzirom na to da je potpisnica UN-ove Konvencije o pravu mora, a i članica je EU, koja je dala svim svojim članicama tu mogućnost što bi omogućilo kontrolu i bolju uspostavu pravila.

Ne radi se tu samo o kvotama za ribarenje, nego i o zaštiti arheoloških nalazišta te eksploataciji prirodnih bogatstava, upozorio je Petrov, prenosi N1.

Podsjetimo, Hrvatska je 2003. proglasila zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP), ali je tijekom pregovora o pristupu EU odustala od njegove primjene na članice EU do postizanja međusobnog dogovora. ZERP se odnosi na ribolov i iskorištavanje podmorja dok se isključivi gospodarski pojas tiče gradnje objekata na morskoj površini, kao što su primjerice vjetroelektrane ili umjetni otoci. Većina zemalja u svijetu, koje imaju izlaz na otvoreno more je proglasila isključivi gospodarski pojas.

Facebook Komentari