Dobro je da dvije Koreje razgovaraju, a situacija u Iranu nije pod kontrolom SAD-a jer nema instrumenata

Dobro je da su dvije Koreje počele razgovarati. Lani se stalno najavljivalo da smo na rubu nuklearnog rata i bile su velike nuklearne prijetnje, kazao je vanjskopolitički komentator HRT-a Tihomir Vinkoviću emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog”.

No da bi se SAD uopće uključio u razgovor potrebno je da Sjeverna Koreja prestane s nuklearnim testiranjem. Nijedna strana neće popustiti. Podsjetimo se što je američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley rekla – prestanite s nukleranim pokusima, pa ćemo tada početi razgovarati s vama, kazao je Vinković.

Govoreći o predstojećim Olimpijskim igrama u Južnoj Koreji Vinković je istaknuo kako postoji opasnost da sjevernokorejski sportaši pokušaju pobjeći, tražiti azil ili slično te da bi u tom slučaju situacija mogla biti vrlo ozbiljna.

Američki predsjednik Donald Trump sebi je pripisao da je njegovo stiskanje na Sjevernu Koreju rezultiralo ponudom za pregovore, kazao je među ostalim ostalim profesor na Filozofskom fakultetu Tvrtko Jakovina.

Osvrćući se na protuvladine prosvjede u Iranu, Jakovina je kazao da bi iranski predsjednik Hassan Rouhani, koji bi uvjetno rečeno mogao biti na čelu reformističke grupe političara, možda i sam odgovoran za početak ovoga jer je objavio proračun i pokazao koliko novca se iz iranskog budžeta izdvaja za vjerske organizacije, ali i za iranske vanjskpolitičke “eksperimente” s kojima se Iran posljednjih godina punim plućima vratio u različite segmente političkih zbivanja na Bliskom istoku.

Na pitanje postoji li opasnost da klerici u Iranu radikaliziraju trenutačnu situaciju i pokušaju smijeniti Rouhanija, Jakovina je odgovorio da ne zna u kakvom je mentalnom stanju vrhovni vjerski vođa koji ima opsljednju riječ. Ne znam što bi se time u ovome trenutku postiglo. Očito je da veliki broj Iranaca želi prodisati što se tiče ekonomije, a to neće ići bez da se sankcije otpuste. S druge strane Iran ima određenu misiju i on živi u strahu od Saudijske Arabije i SAD-a koje su slale preko twitova predsjednika Donalda Trumpa određene poruke bez obzira što SAD nema alat kojim se može pritiskati na iransku vlast, izjavio je Jakovina.

Otkad je Donald Trump došao na vlast stalno se provlači mogućnost njegova opoziva. Vinković je rekao da se to pokušava još i od vremena predizbora za predsjedničke izbore. Čak i iz vrha stranke ljudi koji rukovode Kongresom pokušali su na neki način pronaći rupu u pravilima tako da ne moraju izabrati onoga koji ima najviše glasova. S druge strane, cijela ta priča hrani Trumpa.

Vinković smatra da je teško je povjerovati da bi npr. neka osoba sa srednjom stručnom spremom iz Wisconsina, države koja je bila ključna u jednom trenutku, glasovala za Trumpa zato što to Rusi traže od njega.

Vraćaju se radna mjesta u cijeloj državi, kazao je Vinković naglašavajući da su to radna mjesta onim ljudima koji su naraštajima bili u proizvodnji.

U emisiji su Jakovina i Vinković govorili i o Jemenu, Saudijskoj Arabiji, Izraelu, Turskoj, Palestincima, Siriji, Rusiji i SAD-u.

Facebook Komentari