Rita je u dva dana dobila dva srca, evo kako ide oporavak

Zasad nema komplikacija nakon što je u subotu transplatirano srce četverogodišnjoj djevojčici Riti. No, liječnici upozoravaju da je još rano za euforiju.

Djevojčica Rita kojoj je u subotu transplatirano srce u KBC Zagreb oporavlja se prema planu, no liječnici upozoravaju da još nije vrijeme za euforiju.

“Ona je sada stabilno, dobro se oporavlja. Ali bez euforije, radi se o vrlo složenom zahvatu i trebat će vremena za njezin totalni oporavak”, rekao je za Novu TV Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb.

Četverogodišnjoj Riti je najprije u petak ugrađeno mehaničko srce, no pred sam kraj operacije stigla je informacija da za nju u Beču postoji pravo srce. To je srce u Hrvatsku hitno prevezeno zrakoplovom Vlade.

“Taman su ugradili, još su šivali kožu, kad su javili da imaju transplataciju. Dijete je ostalo na stolu, išli smo dalje s transplatacijom”, kaže kardiokirurg Darko Anić, dodajući da je razmak između operacija bio dvanaestak sati.

Vijesti o malenoj Riti brzo su se proširile, pa se tako javljaju već i dobri ljudi koji nekako žele pomoći. Javila se tako i obitelj Galić iz Zadra koja je Riti i njenoj obitelji ponudila smještaj u njihovom apartmanu kad god žele, nakon što se djevojčica oporavi. Osim apartmana Rita i njeni roditelji imat će i besplatnu hranu.

Galiće je na ovaj čin potaknula priča kako je Riti, dok je bila uspavana od narkoze, mama pričala kako će ipak ići na more, nakon čega joj je djevojčica stisnula za ruku.

“Galići su moji dobri prijatelji i dirnula ih je priča o tome kako Rita ima želju ići na more. Stoga su im ponudili apartman i hranu i sve kad god žele i mogu ostati koliko žele kod njih”, kaže nam Marija Šapina, prijateljica Ritine majke Dine.

I ona kaže da je prema informacijama koje ima, Rita zasad stabilno i da oporavak ide prema planu. “Srećom, ništa se nije zakopliciralo nakon operacije i to je sada najvažnije. Ali, kako i doktori kažu, još nije vrijeme za euforiju, treba pričekati bar tih prvih 48 sati, nakon čega će je početi buditi iz narkoze”, kaže Šapina, prenosi dnevnik.hr.

Vladin zrakoplov iz Beča je danas u Zagreb prevezao srce za transplantaciju četverogodišnjoj djevojčici

Facebook Komentari