Mesić o Udbi, Šeksu, dr. Tuđmanu i BiH: Za etničko čišćenje u BiH najviše je kriv Vance-Owenov plan

Gost emisije Nedjeljom u dva je bivši predsjednik RH Stjepan Mesić. Na početku emisije rekao je kako svako vrijeme prihvaća onakvo kakvo je i nikad ne žali za onim što je bilo. I ovaj svoj dio života koristim na najbolji mogući način. Kad me pitaju koja mi je jedina želja – oženiti unuka čim diplomira, a sad su mu tek četiri godine, rekao je Mesić.

Na pitanje kakva mu je bila prošla godina, Mesić je rekao kako situacija u Hrvatskoj nije dobra jer zemlja nikad nije bila razjedinjenija. Stranke su razjedinjene, nema strategije razvoja Hrvatske, dodao je. No već u sljedećoj rečenici otišao je u 1941. godinu.

Danas se događa jedna pošast, a to je da se mijenja povijest, da se pobjednici iz Drugog svjetskog rata proglašavaju gubitnicima, a gubitnici pobjednicima. Imate i mlade ljude koji ne shvaćaju o čemu se radi. Krivac za to je obrazovanje, ako mladom čovjeku ne date pravo obrazovanje, on će prihvatiti ono što mu se nudi, a to su falsifikati povijesti, ustažizacija koja Hrvatskoj ne da diše, rekao je.

Na pitanje je li za njegova stajališta o Jasenovcu krivo obrazovanje, Mesić odgovara da je za to kriva agresija na Hrvatsku i politika HDZ-a. Kad sam vidio da ona šteti Hrvatskoj, ja sam je napustio, istaknuo je. Svoje ustaštvovanje, kako je rekao, pripisao je politici HDZ-a. HDZ je smatrao da moramo angažirati sve da spriječimo uspjeh agresije, rekao je Mesić.

Progovorio je o ulozi Franje Tuđmana u ratu u Bosni i Hercegovini.

– Ja sam rekao da sam ja dogovorio Karađorđevo i sastanak Tuđman – Milošević. Ja sam Bori Joviću rekao da ovo što se događa u Hrvatskoj, ali upravo s Beogradskim vezama, to će nešto što će Srbe u Hrvatskoj dovesti do katastrofe. Zato sam ga pitao da mi kaže što ih zanima u Hrvatskoj, tvrdi Stipe Mesić.

– Vi naoružavate iz garnizona JNA Srbe u Hrvatskoj, ali ne znam koji je vaš cilj. Rekao mi je da oni nisu njihovi građani i ne interesira ih. Njih je interesirao 63 posto BiH, kazao je da je to bilo srpsko i da to srpsko mora ostati, kazao je Mesić. Za etničko čišćenje najodgovornijim smatra Vance-Owenom plan, a Tuđmana smatra kompleksnom ličnosti i tvrdi da ga se ne smije gledati jednostrano.

– Za etničko čišćenje u BiH najviše je kriv Vance-Owenov plan. Franju Tuđmana ne smijemo gledati jednostrano. On je kompleksna ličnost. Na početku je Hrvatska pomagala BiH. U tim prvim danima i mjesecima Hrvatska je pomagala obrani, ali poslije Vens-Owenovog plana se mijenja. Politika je prvo bila pozitivna, ali jedno vrijeme neprihvatljiva. Da je bila prihvatljiva, ja bih ostao uz Tuđmana.

Šeksa sam pitao: Jesi li ti normalan?

Vladimira Šeksa upoznao je zbog afere s osječkom poštom i tvrdi da je postojala sumnja o njegovoj suradnji s Udbom. – Ja sam ga upoznao kad je otvorio osječku aferu s poštom. Onda je došlo do toga da ljudi nisu dobili to što je pisalo u pismima. Teško mi je reći u jednoj rečenici je li on surađivao s Udbom, ali postojala je sumnja. Ja sam dobio pasoš i rekao sam ženi i djeci da ujutro idemo jer mi ga opet mogu uzeti. Mene zove prijatelj Stipe Jukić i kaže da će doći prijatelj sa mnom pričati. Dolazi Šeks navečer i kaže: Čuj, kad pređeš granicu stavi marke i pošalji. Odveo sam ga u kuhinju i pitao ga je li normalan. Pa to je Marko Veselica napravio kad mu je neka žena donijela kuverte. Da ja toliko godina tražim pasoš i sad da nosim poštu pa da me na granici zaustave, opisao je Mesić susret sa Vladimirom Šeksom. Za arbitražu sa Slovenijom Mesić krivi hrvatsku diplomaciju i smatra da diplomacija nije odradila posao kako treba.

– Činjenica je da smo mi tražili arbitražu. Činjenica da ju je Slovenija kompromitirala i promijenila svog člana. Ali nitko u svijetu ne prihvaća naš stav. Nema niti jedne države. Jedan od najvažnijih krivaca je naša diplomacija. Oni su morali sve angažirati nakon što je nastavljena arbitraža i ona je morala dobiti podršku svjetskih institucija, kazao je Mesić.

Facebook Komentari