11.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Teška južina: Policajci umjesto pljačkaša uhitili maloljetnika koji je u dvorištu slušao...

Teška južina: Policajci umjesto pljačkaša uhitili maloljetnika koji je u dvorištu slušao glazbu, natjerali ga da trči zavezanih ruku….

Nakon što je Slobodna Dalmacija pisala kako je propala policijska zasjeda u Ulici Domovinskog rata, a naoružani pljačkaš umaknuo s plijenom, do Slobodne su došle informacije da su policajci, tragajući za drskim razbojnikom, iste večeri uhitili nedužnog učenika drugog razreda srednje škole (16). Sve se odigralo u dvorištu između dviju “škverskih” zgrada, i to malo poslije 20 sati.

Dakle, nakon što je pljačkaš, usprkos trojici policajaca koji su ga dočekali s uperenim pištoljima, pobjegao prema prolazu između zgrada kod trgovačkog centra “Joker”, posumnjali su da je trag zameo bježeći upravo u pravcu “škverskih baraka”. Nervozni zbog iznenadnog bijega pljačkaša kojeg su praktično već imali “u rukama”, policajci koji su sudjelovali u zasjedi, zajedno s pojačanjem koje je stiglo iz obližnje postaje, češljali su područje oko baraka i “Splitova” stadiona, te su u jednom trenutku primijetili mušku osobu u mračnom dvorištu između zgrada. Bio je to baš maloljetnik koji je desetak minuta prije toga izišao iz stana i sjeo na stolicu bez naslona pokraj ruševne šupe u kutu dvorišta.

Bio je odjeven u plavi donji dio trenirke, tamnu majicu i prsluk, a u ušima je imao slušalice, te se zadubio u mobitel slušajući glazbu. Nije slutio što se događa niti je vidio da se oko njega vrzmaju naoružani ljudi.

U jednom se trenutku prolomilo: “Stoj, pucat ću! Baci pištolj!”, a dvorištem je trčalo desetak policajaca. Uperili su oružje u šokiranog srednjoškolca te mu brzo prišli, bacili ga na pod i vezali mu ruke na leđa lisičinama. Kad je vani čuo viku, iz stana je istrčao dječakov otac i ostao užasnut prizorom vezanog sina oko kojeg su bili naoružani policajci, piše Slobodna.

Rekli su mu da njegov sin navodno odgovara opisu pljačkaša i nisu mu dali da se približi izbezumljenom maloljetniku kojeg su, prema pričama nekih svjedoka s kojima smo razgovarali, policajci natjerali da vezanih ruku trči preko dvorišta kako bi procijenili odgovara li njegov trk razbojnikovu. Iako su neki susjedi uvjeravali policajce da je riječ o nedužnom dječaku koji tu živi, da on nije delinkvent, oni su svejedno odlučili privesti ga u postaju.

– Da, točno je da se sve to odigralo u dvorištu ispred zgrade gdje živimo i da su to o čemu me pitate napravili mom sinu. No, shvatite me, ne bih želio ništa komentirati dalje, sve što sam imao kazao sam policajcima dajući službenu primjedbu na njihovo postupanje. Razumijem ih da su obavljali svoj posao, no ipak su mogli biti malo obzirniji kad su vidjeli da se radi o maloljetnom djetetu, mogli su se ispričati kad su vidjeli da su pogriješili. Vjerujem i nadam se da se ovakvo što neće dogoditi više ničijem djetetu i da će drugi put biti pažljiviji u svom postupanju – kazao nam je mladićev otac, dodajući da dječak od šoka već dva dana nije izišao iz kuće.

– Nisan ti ja, moj novinar, vidija točno šta se događalo, ali čim se čula buka i vika, izaša san na balkon vidit šta se događa, prvo san mislija da se dica igraju. Njih deset, ka deset pasa, napalo je jadno dite, vezali su mu ruke na leđa i bacili ga na pod, a dite veze nema s ničim. Tu se i inače igraju dica iz zgrada i okupljaju se navečer – govori za Slobodnu jedan stariji susjed listajući novine na balkonu, a njegova supruga kroz prozor nam je poručila da je svim stanarima strašno žao što se to dogodilo dječaku.

– Ma, to je dite samo takvo, mirno i dobro, da su tražili bolje dite, ne bi ga mogli nać. Pa kud baš na njega jadnoga… Da je više takve dice, ni bi bilo ovakvih problema kakvih danas ima s mularijom. Ne ponovilo se nikome – komentirala je susjeda.

– Aj zamisli šta bi bilo da ih je mali skonta, da je od straja počeja bižat, možda bi i pucali u njega – dobacuje nam jedan od mlađih stanara.

Dvadesetak minuta nakon što je dječak vezan, krenuo je u pratnji policije prema postaji, a svjedoci kažu da mu je otac viknuo da se ne boji, da će ga policajci odvesti u postaju i da će on brzo doći. No, nakon što su ga doveli do parkirališta, jedan ih je policajac dočekao, pogledao ga i rekao kolegama da dječak nema veze s razbojnikom niti na njega izgledom podsjeća. Tada su mu skinuli lisičine i pustili ga da se s ocem vrati kući.

Nisu ga smjeli vezati

Čl. 133. Pravilnika o načinu postupanja policijskih službenika propisuje uporabu sredstava za vezivanje i tamo piše da “policijski službenik neće vezati maloljetnu osobu, trudnicu u vidljivom stanju trudnoće, stariju i vidljivo bolesnu ili nemoćnu osobu i teškog invalida, osim ako takva osoba izravno ugrožava život policijskog službenika, život druge osobe ili vlastiti život”.

Policija: Sve istražujemo

– Upoznat sam sa slučajem i poduzeli smo već korake da utvrdimo što se dogodilo i je li bilo propusta. Dječakov otac dao je pisanu primjedbu na postupanje policijskih službenika te je ista proslijeđena Odjelu za zakonitost na daljnje postupanje – kratko nam je jučer komentirao Slobodan Marendić, načelnik splitske policije.

Prema onome što piše na internetskim stranicama splitske policije, nakon što je prijava i predstavka zaprimljena i obrađena, “građane se u zakonskom roku od 30 dana obavještava o utvrđenom i poduzetom”, piše Slobodna.

Najnovije

Još iz rubrike