Prijem SNV-a, Pupovac: Kad bismo se mjerili prema Preradoviću, ne bi mržnja prema Srbima bila mjera hrvatske slobode

Screenshot

Srpsko narodno vijeće (SNV) i ove godine organizira primanje u povodu proslave pravoslavnog Božića, a primanju u hotelu Westin nazoči i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

U premijerovoj pratnji su potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac im je zahvalio i kazao da su se okupili u vjeri da mogu iznaći snage i ostvariti ideje koje će od našeg društva napraviti ono što svi građani žele – prosperitetno i pravedno te društvo koje od prošlosti ne nosi ništa što ne treba, a uzima od prošlosti sve ono što je najbolji. Mir božji, Hristos se rodi, poručio je Pupovac.

Kad bismo se mjerili po Petru Preradoviću, mržnja se ne bi oglašavala nigdje, a najmanje u knjigama i školskim učionicama, a za Ilirski pokret čiji je bio jedan od prvaka i za njegove ideje bilo bi mjesta svugdje dok za neke druge, posebno za ustaški pokret Milu Budaka i njihove ideje ne bi bilo mjesta nigdje. Kad bismo se mjerili prema Preradoviću, ne bi mržnja prema Srbima bila mjera hrvatske slobode, kazao je, između ostalog, Milorad Pupovac, govoreći o 200 godina Petra Preradovića.

Što se tiče nas i naše neposredne budućnosti, mi koji smo se ovdje okupili dijelimo jedno uvjerenje da u Hrvatskoj možemo stvoriti bolje društvo, zaustaviti odlazak iz ove zemlje i učiniti da svatko u njoj ima posla, da svatko u njoj ima osjećjj jednakopravnosti i ravnopravnosti u bilo kojem njezinom dijelu živio, da prosperitet i uzajamno poštovanje budu dominantne vrijednosti i orijentiri koje će prepoznavati naši građani, istaknuo je.

Nije jednostavan posao onih koji to trebaju organizirati, ni onih u Vladi, ni onih u Saboru, niti onih u jedinicama lokalne samouprave, ali nema nikakve sumnje da da druge nema nego da se to postigne jer je to imperativ vremena, okolnosti i očekivanja koje naši građani pokazuju prema nema, zaključio je Pupovac dodavši da vjeruje da će u 2018. godini napraviti ono što se od njih očekuje.

“Nema veće sreće nego kada volite ljude, a ja volim ljude. Hvala vam za sve ove godine tijekom kojih zajedno gradimo metropolu u kojoj ima mjesta za sve. Izgradili smo Zagreb po mjeri čovjeka, neka kolege iz europskih metropola dođu učiti kako se živi zajedno. Zagreb je najmultikulturalnija metropola, to je moj najveći projekt. Svim vjernicima pravoslavne vjere želim mir božji, Hristos se rodi”, zaželio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Plenković: Možemo biti ponosni da smo zemlja koja daje velika prava manjinama

“Sve vas pozdravljam u ime Vlade i u svoje osobno ime u danu koji šalje poruku solidarnosti, mira i zajedništva, pruža se prigoda da ponovimo kako je moderno suvremeno hrvatsko društvo uključivo, društvo u kojem se Hrvati i nacionalne manjine dobro osjećaju”, kazao je Plenković.

“Kada smo razmišljali o parlamentarnoj većini, rekao sam da je moje duboko opredjeljenje da pripadnici nacionalnih manjina moraju biti dio većine. Samo na taj način možemo zajednički rješavati pitanja važna za naše manjine, za njihova prava koja imaju po Ustavu. Možemo biti ponosni da smo zemlja koja daje velika prava manjinama i to je korisno, uzor smo mnogima, ali ih je malo to doseglo”, istaknuo je premijer.

“Drago mi je da uoči blagdana Božića možemo govoriti koliko smo postigli. 20 godina nakon mirne reintergracije postigli smo puno, nije bilo lako nakon Miloševićeve agresije dovesti politiku uključivanja srpske manjine na razinu koju želimo. Samo tako možemo težiti k tome da naši sunarodnjaci u Bosni i drugdje uživaju istu razinu zaštite prava koju naše manjine uživaju u Hrvatskoj. S tom porukom, da u svakom dijelu Hrvatske stanovnici imaju struju i vodu, da se nitko ne osjeća kao da ne živi u 21. stoljeću, to ćemo riješiti, to obećajem. Da prevlada dijalog, interes i znatiženja, a ne predrasude i stvaranje nesnošljivosti u državi. Drago mi je da sve što radimo skupa vrlo konkretno rješava pitanja i pomaže pripadnicima nacionalnih manjina u Hrvatskoj da budu zadovoljni”, smatra predsjednik hrvatske Vlade.

Pritom je opet podsjetio: “Imamo iznimno dobar ekonomski rezultat s ulaskom u 2018. Ne sviđa mi se kada se stvara atmosfera kaosa.. Imamo problem, ne zatvaramo oči pred njim, ali kada u godini iza nas možemo reći da smo postigli proračunski suficit, što znači da smo trošili koliko smo privređivali … Na tom tragu, tragu gospodarskog rasta i smanjenja nezaposlenosti, radit ćemo i u ovoj godini koja će po mom mišljenju zadržati čvrstinu većine, koncentriranost na reforme, da građani imaju optimizam i da se to osjeti u njihovom svakodnevnom životu”.

“Svima koji sutra slave Božić svako dobro vama i vašim obiteljima, da ga provedete u miru i zajedništvo. Mir Božji Hristos se rodi”, poručio je premijer Plenković.

Pritom je opet podsjetio: “Imamo iznimno dobar ekonomski rezultat s ulaskom u 2018. Ne sviđa mi se kada se stvara atmosfera kaosa.. Imamo problem, ne zatvaramo oči pred njim, ali kada u godini iza nas možemo reći da smo postigli proračunski suficit, što znači da smo trošili koliko smo privređivali … Na tom tragu, tragu gospodarskog rasta i smanjenja nezaposlenosti, radit ćemo i u ovoj godini koja će po mom mišljenju zadržati čvrstinu većine, koncentriranost na reforme, da građani imaju optimizam i da se to osjeti u njihovom svakodnevnom životu”.

“Svima koji sutra slave Božić svako dobro vama i vašim obiteljima, da ga provedete u miru i zajedništvo. Mir Božji Hristos se rodi”, poručio je premijer Plenković, prenosi N1.

Share This Article