Fred Matić: Za 20 minuta bih riješio Sloveniju, kad bi mi netko dao; Ako se Karamarko vrati, selim iz Hrvatske

Gost N1 studija uživo bio je SDP-ov saborski zastupnik i bivši ministar branitelja Predrag Matić.

Branitelj Petar Janjić Tromblon Vladi je dao ultimatum od tri dana, da Hrvatska zaštiti svoje more i ribare u Savudrijskoj vali.

“On je reagirao emotivno kako je on to znao i prije. Ne mislim da će on ići u Savudrijsku valu s tim brodicama. Jednostavno tehnički, dunavski čamci ne mogu ploviti po moru, ali to je nebitno. Organizirati tako nešto, što bi asociralo na šatorski prosvjed, za to vam treba infrastruktura, a to bez Bandića, Crkve i HDZ-a ne ide. Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi se očitovao o tome, a oni su tu “referentni” faktor. Ako HDZ-u bude trebalo zaoštravati odnose i postavljati šatore ili pontone na more, to će se onda odlučiti. Tromblonova inicijativa je inicijativa dobrog čovjeka koji je revoltiran.”

Ipak, u zapadnim zemljama nije uobičajeno da veteranske udruge šalju premijeru pisma ucjene?

“Nakon što smo 27 godina ovako odgajali naše ljude, naše društvo, posebice branitelje koji su uvijek u zapećku, a kada ih treba za stranačke potrebe onda ih se izvuče, onda oni jadni dobiju dojam da su bitni, pa ih se iskoristi. Nažalost, braniteljske udruge, a predsjednici udruga se predstavljaju kao predstavnici svih branitelja, a to je uvijek maksimalno 40 ljudi koji su debelo na sisi HDZ-a, oni su moneta za političko iskorištavanje.”

Ima li Andrej Plenković pod kontrolom braniteljske udruge?

“Nema on nikakvu kontrolu, vidjeli smo to prilikom donošenja Zakona o braniteljima, čiji će se loši rezultati pokazati već ove godine. Udruge su “zaslužne” što je zakon donesen, Vlada je kriva, a cijenu će platiti svi građani Hrvatske, a posebice branitelji. Andreju Plenkoviću fale dva dana braniteljskog statosa, kao nekad Zoranu Milanoviću. On je sada predsjednik stranke pa ga moraju slušati, kada ne bude vidjet ćete epitete – jugoslavenčina, udbaš, krstio se prekjučer… Sad im je trenutno šef pa to ne mogu govoriti.”

Nedavno ste razgovarali s predsjednikom slovenskog parlamenta o arbitraži?

“Radi se o pristojnom čovjeku. Sve što nam servira politika nije točno. Možda je tu Erjavec iznimka. Ima dobrih ljudi, s dobrim, plemenitim namjerama da bude dobro i jednoj i drugoj zemlji. Mi smo susjedi, neću reći suđeni, nego blagoslovljeni da to budemo. Ovaj problem se da riješiti u par dana da ima dobre volje. Ja bih to riješio za 20 minuta.”

Kako?

“Ne želim iznijeti to sada javno, ali kada bi mi netko dao priliku… Na vlasti imamo diplomate s 25 godina iskustva u EU-u, NATO-u… Pa vidite što su napravili. Sa svim susjedima, sa svim zemljama smo u zavadi zahvaljujući troje školovanih diplomata. Što bi tek bilo da državu vode tri seljaka.”

Kako komentirate da potez ministra branitelja Tome Medveda koji je uklonio otvoreni registar branitelja?

“Potez je loš, ali iz njegove pozicije adekvatan. Otvorili su mogućnost priznavanja novih branitelja. Mislim, tko se probudi nakon četvrt stoljeća i sjeti se “hej pa ja sam sudjelovao u ratu”. Pa je li to u skladu sa zdravim razumom?! Maknuti registar, otvoriti nove branitelje, nove invalide, nove logoraše… To je kao da se ja sjetim nakon 20 godina da sam zarobljen. Je li to uopće moguće?”

Kako je funkcionirao taj registar branitelja?

“Mediji uvijek pitaju o lažnim branitelja, Ministarstvo je obrađivalo nekoliko tisuća slučaja, ali to je samo jedan razlog registra. Ja bih odvojio lažne od pravih branitelja da mi netko da. Ja ništa loše nisam napravio pa me godinu dana zbog Karamarka, Bandića i Crvke čuvala policija. Sad zamislite da skinem 150.000 lažnih branitelja s popisa. Registar branitelja je najčasniji popis koji se mogao objaviti. Svi s kojima sam razgovarao, osim onih 40, su ponosni i htjeli su da piše još više. Protivnici su rekli da će biti prijava, gonjenja. Ako si počinio ratni zločin trebaš biti gonjen, ne treba tu registar. Ako je neki “branitelj” u vrijeme rata bio kod tetke u Njemačkoj to je njemu na sramotu, meni ne sigurno.”

Kako gledate na novi Zakon o braniteljima?

“Taj novi zakon je pisan radi šatoraša koji su imali uske interese i njima je sve odobreno. Ponvaljam, cijenu će platiti svi hrvatski građani. Hrvatski branitelji su najbolja kategorija u hrvatskom društvum, stvarno ih svi vole, no nakon ovakvih postupaka dijela branitelja ja više nikad s ponosom neću s ponosom kao do sada govoriti da sam hrvatski branitelj.”

Prije nekoliko mjeseci ste rekli da ćete napustiti Hrvatsku. Još ste tu.

“Još uvijek razmišljam o tome. Još uvijek mi još fali neki okidač. I dalje prodajem stan, nitko od ovih desničara kojima sam trn u peti ne želi otkupiti stan, da mi olakša. Evo, Karamarko je najvio povratak u politiku, to bi bio dobar okidač. Ako se Karamarko vrati, sigurno selim.”

Kako komentirate pad rejtinga SDP-a? Kako bi pokušao smiriti strati, Davor Bernardić organizira stranački team buildingu Ogulinu.

“Kako bi se reklo u jednom filmu: “ne cveta cveće ni u naše preduzeće”. Naravno da nisam zadovoljan stanjem u stranci, pozdravljam team building. Bit će to prilika da sjednemo i da se dogovorimo. Ovo je jako loša Vlada, svaki dan bismo mogli održati nekoliko tiskovnih konferencija. Mi ne poentiramo na tome, a onda se neki iščuđavaju da Živi zid ili Most imaju sve veći rejting. Evo, cijeli Most je danas u Plitvicama, umjesto da mi govorimo o toj problematici. A onda se, kako bi rekao narod, čudimo k’o pura dreku rejtingu.”

Jedan od onih koji najviše otvoreno kritizira Davora Bernardića i trenutno vodstvo stranke je Mirando Mrsić. Neki čak zazivaju njegovo izbacivanje iz SDP-a.

“Naravno da je čovjek nezadovoljan, s pravom. Naravno da sam protiv njegova izbacivanja. Nije on rekao ništa netočno, možda neke riječi.”

Share This Article