2.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Beljak izbacuje iz HSS-a Tomaševićevog zamjenika Jakopovića, zbog izjave u Dnevniku HRT-a,...

Beljak izbacuje iz HSS-a Tomaševićevog zamjenika Jakopovića, zbog izjave u Dnevniku HRT-a, evo što kaže prozvani

HSS se ograđuje od izjave Željka Jakopovića izrečene u četvrtak u Dnevniku HTV-a te je pokrenuto njegovo isključenje iz Stranke, objavili su u petak

‘Sukladno članku 13. Statuta HSS-a, predsjednik Krešo Beljak 5. siječnja 2018. godine donio je odluku o suspenziji Željka Jakopovića iz članstva Stranke.

Željko Jakopović je javnim istupom 4. siječnja 2018. godine počinio političku štetu HSS-u te protivno političkim interesima HSS-a i suprotno programskom dokumentu HSS-a te temeljnim odrednicama i načelima HSS-a, neprimjereno štitio interese osobe protiv koje je pokrenut kazneni postupak zbog nasilja u obitelji’, navode iz HSS-a.

„Imajući u vidu, prije svega političku odgovornost, a ne prejudicirajući kaznenu ili prekršajnu odgovornost, oštro osuđujem jučerašnju izjavu zamjenika župana Požeško-slavonske županije, Željka Jakopovića, koji je pokušao relativizirati kaznenu prijavu zbog obiteljskog nasilja protiv župana Požeško-slavonskog, Alojza Tomaševića.

Kako je HSS stranka koja se od samog početka svog djelovanja zalaže za prava i ravnopravnost žena, kao predsjednik ne mogu olako prijeći preko činjenice da jedan od naših članova pokušava na bilo koji način braniti optuženog Tomaševića.

Stoga sam danas, 5.1.2018., sukladno članku 13. Statuta HSS-a, donio odluku o suspenziji (privremenom udaljavanju) Željka Jakopovića iz članstva HSS-a.

On će imati priliku svoje stajalište iznijeti pred višim tijelima stranke koja će donijeti konačnu odluku.

Pozivamo ovim putem i predsjednike drugih stranaka da postupe jednako prema svojim članovima te tako dokažu, da poput nas iz HSS-a, zastupaju nultu stopu tolerancije na nasiljem nad ženama.“, izjava je predsjednika HSS-a Kreše Beljaka.

Što je rekao Jakopović?

‘Možda bih mogao reći i protupitanje – je li sve u Hrvatskoj moralno i trebamo li osuđivati čovjeka prije onih koji su za to zaduženi’, kazao je u HTV-ovu prilogu Jakopović.

‘Ja sam samo htio reći da treba sačekati da sud donese odluku i ako se to utvrdi on će po sili zakona dati ostavku… Ako čovjek smatra da nije kriv i ne daje ostavku, treba pričekati sud’, kaže Jakopović o Tomaševiću čiju ostavku očekuje čak i njegovo stranačko vodstvo.

‘Beljak ima pravo raditi što hoće’, komentira za N1 Jakopović najavu svojega isključenja iz stranke. Smatra, međutim, da on to nije zaslužio. ‘Preko 20 godina sam u HSS-u, imam rezultate…’.

On, kaže, neće agresivno govoriti ni o kome, i dodaje da će slučaj biti razrijeđen na Predsjedništvu stranke. ‘ Ako Predsjetništvo tako odluči, ja ću se povući’, kaže za N1.

Najnovije

Još iz rubrike