VIDEO Plenković na početku Vlade: Najmanji je problem izdavati kazne, to može raditi i hrvatska strana

Otvarajući današnju, prvu sjednicu Vlade u 2018. godini, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković ocijenio je da se Vlada dobro nosila s brojnim izazovima u 2017.

„Rješavali smo pitanja koja su dolazila na dnevni red, koliko god ona bila složena i izazovna i možemo reći da smo zaista bili uspješni“, poručio je predsjednik Vlade Plenković.

Naglasio je da prvi podaci pokazuju da je konsolidirani proračun opće države za 2017. završio u suficitu, kazavši da je to bolje i od procjena prilikom rebalansa proračuna prije nekoliko tjedana.

„To znači da se ukupno gledajući više prihodovalo nego što se trošilo. To je jako dobra poruka, da zahvaljujući povoljnim ekonomskim okolnostima, učincima porezne reforme, izvrsnoj turističkoj sezoni, racionalnom pristupu javnim financijama i pametnoj fiskalnoj konsolidaciji, trošimo onoliko koliko imamo i, dapače, da nam još nešto ostane“, rekao je predsjednik Vlade.

Ocijenivši to ohrabrujućim podatkom, predsjednik Vlade Plenković je istaknuo da on ide u prilog ispunjavanju ambicija Hrvatske kada je riječ o kriterijima za uvođenje eura. Ako se ovako nastavi, poručio je, procjenjuje se da će udio javnog duga u BDP-u sada biti oko 78 posto, što znači da bi Vlada mogla ispuniti svoje ciljeve do kraja desetljeća, odnosno do kraja mandata Vlade.

Naveo je da su, prema podacima Ministarstva financija, unutar proračuna opće države izdvajanja za kamate iznosila gotovo 9 milijardi kuna kamata.

,,To su podaci koji su jako dobri, koji su poticajni i na tragu ovakvih pokazatelja moramo nastaviti s našim aktivnostima”, rekao je.

Podsjetio je da su poreznom reformom poduzetnici i građani rasterećeni za oko 2,5 milijarde kune, tri puta po 2 posto Vlada je prošle godine povećala plaće državnim i javnim službenicima, a isplaćena su sredstva i za božićnice i regrese. Ukupno je, van onoga što je planirano, alocirano milijardu i 600 milijuna kuna za zdravstvo, zatim 100 milijuna kuna za županijske ceste, dodatnih 80 za štete od elementarnih nepogoda.

Govoreći o rekordnoj blagdanskoj potrošnji od 13,5 milijardi kuna, predsjednik Vlade istaknuo je da je to jasan pokazatelj da su ljudi dobivali veće plaće. „Ako imate veće plaće, veća je potrošnja”, kazao je Plenković.

Dobrim je ocijenio i rast zaposlenosti, koja je prešla 61 posto, napomenuvši da je cilj Vlade postići 68 posto zaposlenosti čemu će pridonijeti niz mjera aktivne politike zapošljavanja. Naveo je i nisku nezaposlenost od 11,6 posto.

Podsjetio je i da su indeksirane mirovine sa 2,75 posto te da je Vlada povećala i minimalne plaće.

„Ovakvi rezultati ohrabruju nas da nastavimo s reformskim procesima u svim segmentima“, poručio je predsjednik Vlade.

Predsjednik Vlade osvrnuo se i na trenutnu situaciju u odnosima sa Slovenijom, koju je ponovno pozvao da izbjegava jednostrane poteze i incidente.

„Nema nikakvog problema u tome da naša policija snima sve slovenske brodice koje dođu u naše vode. Najmanji je problem izdavati kazne, sukladno ovome što govori slovenska strana. To može i hrvatska strana. Ima sve podatke i ukoliko do toga dođe naravno da ćemo i mi posegnuti za takvim koracima“, kazao je Plenković i dodao da će Hrvatska izbjegavati incidente.

Slovensku stranu pozvao je na nastavak dijaloga na tragu onoga što im je ponuđeno prigodom posjeta slovenskog premijera Mire Cerara Zagrebu.

“Hrvatska ne poduzima jednostrane poteze, vrlo je suzdržana i korektna, nastoji rješavati ovo pitanje na najbolji mogući način sukladno međunarodnom pravu”, naglasio je predsjednik Vlade.

Kazao je kako smatra da su dvije strane oko same supstance i samog konačnog rješenja puno bliže nego što se to naizgled čini.

“Sve što ćemo mi raditi je ponašati se odgovorno i voditi računa da ovo pitanje ne zakomplicira odnose između Hrvatske i Slovenije”, rekao je Plenković i istaknuo da će se pritom paziti na hrvatske interese i položaj hrvatskih ribara koji imaju puno pravo loviti ribu u područjima gdje su to tradicionalno radili sve ove godine.

“Prema tome, naša se pozicija niti za milimetar ne mijenja. Mislimo da možemo pronaći rješenje za taj dogovor. Potrebno je da se i slovenska strana suzdrži od jednostranih poteza”, zaključio je predsjednik Vlade naglasivši da Hrvatska i dalje pruža ruku suradnje Sloveniji.

Kazao je da je tu poruku Hrvatska rastumačila i svojim partnerima u međunarodnoj zajednici i na europskoj razini i na globalnoj razini.

Najavio je da će ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić danas primiti izaslanstvo ribara i prenijeti im stavove Vlade.

Postoji mogućnost uvrštenja pojedinih točaka na dnevni red na samoj sjednici Vlade.

Dnevni red otvorenog dijela sjednice:
1. Nacrt konačnog prijedloga zakona o poljoprivrednom zemljištu

2. Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju ulaganja
3. Nacrt konačnog prijedloga zakona o upravnoj inspekciji

4. Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrani

5. Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske

6. Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru

7. Prijedlog odluke o donošenju Smjernica politike državnih potpora za razdoblje 2018. – 2020.
8. Prijedlog odluke o objavi Mnogostranog sporazuma nadležnih tijela o razmjeni izvješća po državama

9. Prijedlog uredbe o izmjeni Uredbe o radnim mjestima ovlaštenih carinskih službenika kojima se staž osiguranja računa u povećanom trajanju

10. Prijedlog uredbe o izmjeni Uredbe o jediničnim naknadama, korektivnim koeficijentima i pobližim kriterijima i mjerilima za utvrđivanje naknade na emisiju u okoliš ugljikovog dioksida

11. Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o utvrđivanju popisa trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku

12. a) Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2019. godini, za sklapanje Ugovora o nabavi Daljinski upravljane oružne stanice 30 mm s integriranim protuoklopnim raketnim sustavom UT30MK2 CRO integrirane na bazno vozilo Patria AMV 8×8 CRO
b) Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Središnjem državnom uredu za središnju javnu nabavu, za Ministarstvo obrane, za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske za razdoblje od 2018. do 2022. godine, za sklapanje okvirnih sporazuma za nabavu motornih vozila putem operativnog leasinga za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske

13. Davanje mišljenja Hrvatskome saboru na:

13.1. Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o šumama, s Konačnim prijedlogom zakona (predlagatelj: prof. dr. sc. Ivan Lovrinović, zastupnik u Hrvatskome saboru i Klub zastupnika HSS-a u Hrvatskome saboru)
13.2. a) Godišnje izvješće o radu Nadzornog odbora HRT-a te provedbi nadzora
zakonitosti rada i poslovanja HRT-a za razdoblje od 1. siječnja 2015. do 31. prosinca 2015. godine
b) Godišnje izvješće o radu Nadzornog odbora HRT-a te provedbi nadzora zakonitosti rada i poslovanja HRT-a za razdoblje od 1. siječnja 2016. do 31. prosinca 2016. godine

14. Programski i financijski izvještaj Zaklade “Kultura nova” za 2016. godinu

15. Izvješće o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i o utrošku sredstava osiguranih u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2015. i 2016. godinu za potrebe nacionalnih manjina

16. Izvješće o radu Povjerenstva za upravljanje sigurnošću u zračnom prometu u 2015. i 2016. godini

17. Izvješće o radu Hrvatske agencije za okoliš i prirodu za 2015. i 2016. godinu

18. Prijedlog zaključka o odobrenju Zapisnika o XX zasjedanju Stalne hrvatsko-mađarske komisije za vodno gospodarstvo

19. Prijedlog zaključka o izmjenama Zaključka o sudjelovanju Republike Hrvatske u Programima Unije u financijskom razdoblju 2014.- 2020.

20. Prijedlog zaključka o prihvaćanju Sporazuma između Glavnog tajnika Ujedinjenih naroda i Vlade Republike Hrvatske: Obveza sprečavanja seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja
21. Prijedlog zaključka u vezi s Memorandumom o suglasnosti između Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Republike Kube o uspostavi mehanizma bilateralnih konzultacija.
22. Prijedlog za prihvaćanje pokroviteljstva Vlade Republike Hrvatske nad izložbom “Vlaho Bukovac u Parizu od 1878. do 1892.” (Zagreb, 18. siječnja do 11. ožujka 2018. godine).

Dnevni red zatvorenog dijela sjednice:

1. Prijedlog zaključka u vezi sa zahtjevom za davanje odobrenja za vođenje postupka

2. Kadrovska pitanja

3. Informacije, pitanja i prijedlozi.

Facebook Komentari