Najnovije

Nakon sastanka u Zagrebu: Dobili smo konkretnu potvrdu da će hrvatski ribar u Savudriji biti zaštićen

Vlada je dala apsolutnu potporu hrvatskim ribarima u Savudriji. Potporu imamo i od svih priobalnih županija Republike Hrvatske, kazao je jedan od ribara nakon sastanka u ministarstvu poljoprivrede.

Dobili smo konkretnu potvrdu da će hrvatski ribar u Savudriji biti zaštićen i da će moći obavljati svoje djelatnosti u budućnosti kao što je i do sada obavljao. Zadovoljni smo sa današnjim sastankom. To konkretno znači da je crta sredine crta razgraničenja između Hrvatske i Slovenije i da će ribari kao i do sada obavljati vlastitu djelatnost. Svi eventualni nesporazumi rješavat će se dijalogom, rekao je jedan od ribara.

Odgovarajući na pitanje što će se dogoditi s kaznama koje stižu iz Slovenije, odnosno što će ribari učiniti ako ne budu mogli ući u Sloveniju dok ne plate kazne ribar je odgovorio da se ne može odgovoriti na to hipotetski. Razumijem vaše pitanje, ali mi smo dobili garanciju da će interesi hrvatskih ribara u Savudriji biti zaštićeni i da će se u određenim trenucima povesti određeni koraci, dodaje.

U ministarstvu poljoprivrede sastali su se ministar Tomislav Tolušić i predstavnici drugih resora s istarskim ribarima koji su tražili siguran i nesmetan rad u Savudrijskoj vali i rješenje za kazne iz Slovenije, javlja HRT.

“To konkretno znači da je sredina crta razgraničenja i da će ribari kao i do sad moći obavljati svoju djelatnost te da će se svi nesporazumi rješavati razgovorom i dijalogom”, kažu, prenosi N1.

Što je s kaznama koje će dobiti od Slovenije?

“Ne možemo razgovarati o nečemu što se još nije desilo. Dobili smo garanciju da će interesi hrvatskih ribara u Savudriji biti zaštićeni. Dobili smo čvrstu garanciju vlade i resornog ministarstva”, rekao je

“Od večeras mirno spavamo. Ribari mogu normalno raditi, država čvrsto stoji iza nas”, uvjeren je predstavnik udruge Mare Croatica, Daniele Kolec.

“Ne mogu reći ništa konkretno, mi ćemo normalno raditi i ribari mogu miro spavati”, zaključio je.

Hrvatska policija će i dalje pratiti ribare.

“Hvala Bogu da se Vlada tako organizirala da imamo policiju. U prošlosti smo se morali sami organizirati, to vi dobro znate. Mirni smo i imamo kontakt osobe”, rekao je. S izjavom Ivana Jakovčića ne žele imati posla, kažu da svoju granicu neće prodati.

Što se tiče ultimatuma koji je premijeru postavio bivši branitelj Petar Janjić Tromblon, kažu:

“Želimo ovo na miru napraviti. Ako bude trebalo, a nadam se da nam više nikad u životu to neće trebati…”

“Mi ćemo nastaviti s našom aktivnosti kao i do sada. Naš izlazak na more nije uvjetovan političkim aktivnostima nego egzistencijalnim razlozima. Dobili smo obećanje da Vlada, država stoji čvrsto iza hrvatskog ribara i da on neće snostiti nikakve posljedice i kazne koje bi mogli ispisati državni organi republike Slovenije”, rekao je Danilo Latin, ribar iz Savudrije.

“Od danas ćemo sa sigurnošću uz pratnju hrvatske policije i dalje ribariti kao do sada”, rekao je i zaključio kako je ribarima bitno kvalitetno rješenje ovog problema, a ne brzina.

Facebook Komentari