Miris muškarca može natjerati ženu da pije više alkohola

Kako mirisi utječu na konzumaciju alkohola?

Istraživači s odsjeka psihologije na Sveučilištu Južne Floride odlučili su istražiti kako miris muškarca može utjecati na količinu alkohola koju će žena popiti. Ranije je istraživanje pokazalo kako mirisi žena koje su bile u plodnim danima svoga menstrualnog ciklusa utjecali na muškarce da piju više alkohola, pa su istraživači ovaj put sličan eksperiment odlučili provesti i na ženama.

U istraživanju su sudjelovale 103 žene starosti od 21 do 31 godine, a rečeno im je da sudjeluju u potrošačkoj anketi o muškim parfemima i piću. Dobivale su štapiće natopljene vodom ili androstenonom, feromonom koji se inače nalazi u slini muških divljih svinja. Potom su dobile dvije čaše bezalkoholnog piva.

Žene čiji su štapići bili natopljeni androstenonom pile su više od onih čiji su štapići bili natopljeni vodom. “Zaključili smo da bi otkrivanje muških seksualnih mirisa, čak i nesvjesno, moglo potaknuti pijenje, zbog dugogodišnje kulturne poveznice konzumiranja alkohola i seksa”, stoji u studiji.

Iako istraživači priznaju da se laboratorijski rezultati ne moraju nužno podudarati sa situacijama iz stvarnoga života, dvije su studije ipak pokazale kako miris može utjecati na količinu alkohola koju će konzumirati oba spola, piše Independent.

Navike u ispijanju alkohola kod spolova bitno su se promijenile u proteklih sto godina. Početkom dvadesetog stoljeća muškarci su pili gotovo dvostruko više od žena. Međutim, muškarci rođeni nakon 1980. godine piju tek 1,1 puta više od žena, prenosi N1.

Facebook Komentari