Kvote za uvoz stočara i pastira razgrabljene već u prvih par sati, ministar u čudu: To je nemoguće!

Iako je 2018. godina tek počela, za neka su zanimanja već popunjene kvote za uvoz stranih radnika. Upravo je to slučaj s kvotom od 35 dozvola za pastire i stočara.

Godina jedva da je započela, a najavljena reforma radnog zakonodavstva gotovo je već pala, i to na kvotama za zapošljavanje stranaca.

One su, naime, za neka zanimanja već iskorištene pa poduzetnici, umjesto da na početku godine budu puni radnog elana – već razmišljaju o zaustavljanju proizvodnje.

Umjesto da mu netko pomaže, o svojim kravama Petar Turkalj mora brinuti sam. Iako želi zaposliti pomoćnog pastira ili stočara – nema kako. Na burzi ih nema, a strance ne može. Jer kvota za ovu godinu, koja tek što je počela – već je popunjena.

“Na dan kad su ih pustili do 10 sati ih više nije bilo. Nije mi normalno kad vidim da su u turizmu pustili 4.500 kvota, a na nas poljoprivrednike – 35. Nas mljekara u Hrvatskoj ima 7.000 i nepojmljivo mi je da su nam dali tako malo kvota. U ovome poslu teško je naći radnika i vani, a kamoli u Hrvatskoj”, kazao je Turkalj.

Kvote su ove, kao i prošlih godina, išle po modelu – tko prvi, njegova djevojka. I ako netko od stranaca zaposlenih preko kvote, da otkaz – ona propada za ostatak godine i na to radno mjesto ne može doći nitko drugi.

“Po meni bi bilo najbolje da se kvota dodijeli OPG-u, tako da mi možemo uvesti radnika kad ga dobijemo, a ako se on nama ne sviđa, ili mi njemu, da možemo onda tražiti drugoga”, veli Turkalj. “Znači, idućih 11 mjeseci mi opet nemamo nikoga, a nemamo ni kvotu!”, ogorčena je Mihaela Turkalj.

Kvote zajednički dogovaraju i određuju Ministarstva rada i unutarnjih poslova. Ovo prvo uputilo nas je na ovo drugo, koje vodi evidenciju. A resorni ministar nije upućen u stanje na terenu.

“Nemoguće je da su kvote već popunjene s obzirom da se tek od danas zapravo taj cijeli posao kreće, doduše od 19.12. je bilo moguće aplicirati”, kazao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Da se ovakve situacije ne bi ponavljale, Udruga poslodavaca želi slovenski model. “Ako ste vi poslodavac koji dođe i javi se slovenskom zavodu za zapošljavanje s potrebom da vam treba 5 pastira, u tom slučaju oni imaju rok od 5 dana da vam nađu takvu osobu, slovenskog državljanina, a ako ne, vi imate automatski dozvolu za zapošljavanje stranca”, rekla je Admira Ribičić (HUP).

Da apsurd bude veći, uz toliko nezaposlenih u zemlji, pastire moramo – uvoziti. Taj je posao i solidno plaćen – početna plaća 6 i pol tisuća kuna, osigurani smještaj i hrana. Unatoč svemu, sve je izglednije da će Petar s početka priče, zbog manjka radne snage i države koja mu ne zna pomoći, proizvodnju sireva uskoro morati – obustaviti, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari