Dramatične snimke stižu iz Irana, gdje se posljednjih dana prosvjedi šire poput požara, politolog objašnjava što se tamo događa

Dramatične snimke stižu iz Irana, gdje se posljednjih dana prosvjedi šire poput požara. Prosvjednici su bijesni zbog lošega gospodarskog stanja, a to je preraslo u revolt protiv klerikalne elite i iranske vanjske politike u regiji, navodi Reuters.
Stanje je iz dana u dan sve napetije, a iranska državna televizija javlja kako je u novogodišnjoj noći u nekoliko gradova poginulo najmanje deset osoba, piše Slobodna Dalmacija.

Iranski predsjednik Hasan Rohani kazao je kako građani imaju potpunu slobodu kritizirati vlast, a pokazao je razumijevanje i za njihove zahtjeve za poboljšanje ekonomske situacije. Ipak, jasno je dao do znanja da neće tolerirati nasilje i uništavanje imovine.

Policija je tako suzavcem i vodenim topovima rastjerivala prosvjednike s teheranskog trga Enghelab. Zapadni mediji javljaju kako su neki prosvjednici palili automobile i izazivali štetu. Na zapadu zemlje u Dorudu prosvjednici su oteli vatrogasni kamion i pustili ga na nizbrdici. Gradonačelnik je na državnoj televiziji izvijestio kako je taj kamion udario u automobil u kojemu su dvije osobe smrtno stradale.

Po nekim izvješćima, prosvjednici su palili fotografije vođe Islamske revolucije iz 1979. godine, ajatolaha Homeinija, predsjednika Rohanija i zapovjednika elitnih snaga iranske revolucionarne garde, te tražili svrgavanje aktualne vlade. General brigadir Revolucionarne garde Esmail Kossari zaprijetio je prosvjednicma “željeznom šakom”. Na društvenim mrežama je objavljeno kako je uhićeno između 100 i 800 osoba, ali ta informacija nije potvrđena.

‘Ovo je ustanak radničke klase’

Višednevni prosvjedi u Iranu najsnažniji su izazov vjerskom vodstvu zemlje još od tzv. Zelenog pokreta iz 2009. godine, kada je došlo do pobune protiv tadašnjeg ultrakonzervativnog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Specijalist za Iran Vedran Obućina kaže kako ne bi uspoređivao nemire iz 2009. godine i sadašnje prosvjede.
– U 2009. godini dogodio se pokret srednje klase u Teheranu, a ovo je ustanak radničke klase izvan Teherana. Zanimljiva stvar je što je cijeli ovaj prosvjed započeo u Mašhadu, drugom najvećem gradu u Iranu, koji je vjersko i konzervativno središte. Tamo su prosvjedi započeli s potporom Ebrahima Raisija, bivšeg kandidata na izborima protiv Rohanija, u nadi kako će konzervativci time dati politički udarac na gospodarskom planu aktualnom iranskom predsjedniku. Međutim, činjenica je da je to izmaklo kontroli i da sada imamo novi pokret za demokraciju koji jasno kazuje vladi da su u poziciji vladanja isključivo jer narod to dopušta.
Zapravo je to poruka vlasti da se stvari moraju mijenjati u Islamskoj Republici te se moraju ispuniti obećanja generacija bivših predsjednika kao i srž Islamske revolucije, a to je prije svega socijalna pravda i miroljubiva politika u svijetu. No, više-manje se uvijek radilo o socijalnoj pravdi, dakle, da se ispuni zaposlenost, iskorijeni korupcija, ostvari kvalitetno školovanje, zdravstvo… Postoji tu i bunt protiv islamskih pravila, no ne mislim da se radi o udaru protiv Islamske Republike kao države. Iranci, naime, kroz Islamsku Republiku proiciraju svoju nacionalnu snagu gotovo kao bunt ili inat prema svijetu u smislu: “mi smo islamska republika jer mi to možemo” – rekao je stručnjak za Iran i Bliski istok.

Prevelika očekivanja

On ističe kako se nezadovoljstvo prelilo na ulice najprije zbog prevelikih očekivanja za brzi oporavak nakon godina sankcija.
– Rohani je obećao med i mlijeko, ali to nije mogao brzo napraviti, pogotovo u sektoru poljoprivrede. Kao drugo, Rohani nije uspio riješiti pitanje korupcije koja jednostavno prožima cjelokupni politički i gospodarski sustav. I treće, predsjednik nije uspio popraviti standarde školovanja, zdravstva i ostalih javnih politika, pa je to često čak i politički argument desnice, odnosno iranskih konzervativaca, kao i populista poput Ahmadinedžada. On je nedavno imao veliki istup u javnosti i napao je i predsjednika parlamenta i čelnike sudstva, a ajatolah je reagirao i ušutkao ga – saznali smo od riječkog politologa.
Neki analitičari tvrde kako Izrael i Zapad priželjkuju nekakvu “obojanu” revoluciju u Iranu, a drugi ukazuju na rizik zbog moguće reprize libijskog i sirijskog scenarija u toj zemlji.

Prema riječima stručnjaka Instituta za europske i globalizacijske studije, policija je izišla na ulice i pokušava smiriti stvari jer “vlast sebi ne može dopustiti da udari na narod”.

– To bi zapravo bilo ono što je šah Pahlavi radio protiv naroda i što je dovelo do revolucije. Mislim da se stvari ipak neće oteti kontroli. Teško je očekivati da može doći do nekih ogromnih prosvjeda i demonstracija koje bi postale nasilne. Mislim da se to ne bi usudili zbog stalnog podsjećanja na povijest, pa nitko ni ne želi preuzeti takvu ulogu – procijenio je Obućina, piše Slobodna.

Facebook Komentari