Slavonski Brod: Sve manje poroda, bebe i prije rođenja odlaze u Njemačku

Ilustracija

Prva beba u 2018. rođena je u Zagrebu. U zagrebačkoj bolnici Sestara milosrdnica točno u ponoć rođen je mali David.

Bolnicu je u novogodišnjoj noći posjetio i gradonačelnik Milan Bandić koji je čestitao ponosnim roditeljima. Pet minuta nakon ponoći mama Neda rodila je sina u dubrovačkoj bolnici. Mali Zvonimir na svijet je došao u 0.30 u Rijeci, a u 3 sata u Puli maleni Paolo.

Nažalost, u Hrvatskoj je sve manje rođenih u odnosu na umrle pa je demografska obnova nacionalni prioritet u idućem razdoblju.

Slavonski Brod: Sve manje poroda, bebe i prije rođenja odlaze u Njemačku

Središnje proslave dočeka Nove godine u Brodsko-posavskoj županiji održane su u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški, a veselje su upotpunila dva poroda, po jedna beba u slavonskobrodskom i novogradiškom rodilištu.

Prvi se u Brodsko-posavskoj županiji u 4,13 sati rodio Viktor Radičević. Dječak je treće dijete majke Vedrane i oca Branka. “Bacali smo vatromet s djecom, pukao je vodenjak, došli smo u bolnicu i stigao je Viktor”, kaže majka Vedrana iskreno priznajući da odluka za treće dijete nije bila planirana.

Liječnik Željko Blažinkov s Odjela ginekologije slavonskobrodske bolnice rekao je da i ta bolnica, kao i cijela Hrvatska, nažalost bilježi tendenciju pada broja poroda. “Prošlu godinu završili smo s 969 poroda. To nije dobro za ovu državu i cijelu regiju, trebamo nešto poraditi na tome. Često puta susrećemo se u ambulanti s trudnicama koje obavljaju zadnji pregled, jer kažu da idu kod muža u Njemačku gdje vode cijelu obitelj. Stvaranje mogućnosti da se nađe posao, dobro plaćen posao, to je jedini način da se takav trend zaustavi”, rekao je Blažikov.

S njim se slaže i brodsko-posavski župan. “Manji broj novorođene djece je zabrinjavajući. Ono što moramo raditi i što će zadržati mlade obitelji ovdje je otvaranje radnih mjesta i stabilnost posla”, rekao je Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije koji je danas posjetio rodilišta u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški. Poželio je sve najbolje bebama i njihovim majkama.

U novogradiškom rodilištu danas su morali biti vrlo strpljivi – prva ovogodišnja beba Tena Blažić rođena je tek u 11 sati, piše HRT.

Share This Article