Novogodišnja praznovjerja: Evo što ne biste trebali raditi 1.1. ako želite dobru godinu

Za sreću u Novoj godini Španjolci pojedu 12 zrna grožđa, neki se drugi, pak, bace na kuhanu leću, dok neke dame ispod svjetlucavih krpica za novogodišnji doček obavezno odijevaju crveno donje rublje.

Puno je vjerovanja vezano uz to što treba napraviti da bi nam se u narednih 12 mjeseci ispunile želje, ali isto tako postoje neke stvari koje, smatra se, nikako ne smijemo raditi, piše Slobodna.

Jedno od široko raširenih vjerovanja je da nikako ne smijemo zaboraviti čestitati bliskim osobama Novu godinu inače ćemo se udaljiti od njih u narednoj godini.

Neki vjeruju da 31. prosinca ni 1. siječnja ne treba posuđivati novac jer takvo započinjanje godine predskazuje novih dvanaest mjeseci materijalnih problema.

Postoji i vjerovanje da se 1. siječnja ništa ne smije iznositi iz kuće. Čak ni smeće! Ipak, postoji iznimka, koja zvuči još luđe – neki vjeruju kako je u redu iznositi stvari iz kuće uz uvjet da se nešto prethodno unese u kuću.

Prema jednom vjerovanju prva osoba koja prelazi kućni prag nakon ponoći ne bi trebala biti žena jer se nekada smatralo da žene donose nesreću. Nije dobro ni da prva osoba koja ulazi u kuću ima plavu ili crvenu kosu.

Jedno od sličnih (ali nekako puno ugodnijih) praznovjerja vezano je i uz to da 1. siječnja nije dobro pretjerano raditi. Veliko angažiranje, osobito započinjanje nove aktivnosti na ovaj dan znači da ona neće biti prosperitetna. Neki idu tako daleko da smatraju da 1. siječnja ne treba čak ni obavljati kućanske poslove.

Facebook Komentari