-4.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Kolakušić: Najgore od svega je to da jedna osoba samostalno upravlja desetinama...

Kolakušić: Najgore od svega je to da jedna osoba samostalno upravlja desetinama milijardi novca hrvatskih građana, bez ikakve kontrole sa strane

Sudac Trgovačkog suda, Mislav Kolakušić, gostovao je u Dnevniku u 18 i komentirao objave na blogu Ivice Todorića.

Protekla objava na blogu bitno se razlikuje od ostalih. To je dokument od 28 stranica, stručan tekst, je li taj tekst djelo istih ruku koje su pisale i ranije objave?

Nikako. Ovo je iznimno stručan rad, taj tekst je pisala sigurno ili osoba koja je stečajni upravitelj ili netko s Pravnog fakulteta. Ovo je izvrstan stručni rad, gdje se vidi iskustvo u stečajnim postupcima.

Argument koji Todorić koristi, da Vlada ima apsolutnu vlast u Agrokoru, zapravo je točno i ide mu u korist…

Upravo tako. Imali smo stečajni postupak, u stečajnom postupku dolazi do potpunog odlaska vlasništva i promjene uprave, prestaju vlasnička i upravljačka prava, sve glavne odluke donosi skupština vjerovnika. Oni i sud mogu u svakom trenutku razriješiti stečajnog upravitelja i imenovati novog. U predstečajnom postupku zadržava se postojeća upravljačka struktura i pravo vlasništva, imenuje se povjerenik s liste stečajnih upravitelja. To mora biti osoba koja ima formalne uvjete, nalazi se na listi stečajnih upravitelja, ima iskustvo u vođenju takvih postupaka i ona samo nadzire rad postojeće uprave. I na kraju imamo ovaj doneseni zakon u kojem je potpuno drugačija situacija. Sve se daje u ruke jedne osobe koju imenuje Vlada, a sud uopće nema funkciju suda. Ovdje imamo imenovanu jednu osobu koja ne udovoljava niti formalne uvjete, koja nema iskustva u vođenju stečajnih postupaka. Ona u potpunosti upravlja desetinama milijardi kuna.

Sud se smatrao nedovoljno kompetentnim za ovakav zadatak, upravitelji su se birali nasumičnim odabirom, a postoji i prostor za manipulacije.

Što je trebalo učiniti? Poseban zakon mora sadržavati temeljne pravne institute, može Vlada predložiti, ali neka se predlože tri, pa da sud može birati. Ovako jedna osoba koja imenuje članove privremenog vjerovničkog vijeća, jedna osoba plus tri osobe koje je on sam imenovao odlučuje o desetinama milijardi kuna, a samo dionice Leda i Jane vrijedile su 6 i pol milijardi kuna.

Jeste li povrijeđeni kao predstavnik pravosuđa što ste zaobiđeni u cijelom postupku?

Upravo tako.

Što se dobiva time da se onesposobi dužnika?

Vjerovnici u potpunosti upravljaju stečajnim postupkom. Nad Konzumom bi bio otvoren stečajni postupak, a ne tri vjerovnika. Hrvatski građani će tu biti itekako oštećeni.

Koja je razlika između skupštine vjerovnika i vjerovničkog vijeća?

Skuštinu predstavljaju svi vjerovnici, a ovdje vjerovnike zastupa vjerovničko vijeće koje predlaže izvanredni povjerenik, on ga u biti i bira. Skupštine postoje zato što se može dogovoriti s jednom ili dvije osobe, ali s nekoliko stotina se ne može dogovoriti.

Todorić se žali da vjerovnici ne mogu davati prijedloge odluka, ali trganje nagodbe koje je napravila Marica Vidaković demonstracija je da nije baš tako.

Ja mislim da je to bila samo predstava. Do ovog smo trenutka došli temeljem odluka.

Ali nagodba je stala.

Nagodba nije niti bila, ništa nije stalo.

Zadnja će ipak biti Ramljakova?

Ovisi koje tražbine će se utvrditi. Ako budemo imali multipliciranje nepostojećih tražbina, jedan kredit i deset jamstava za taj kredit, a izvanredni povjerenik je postavio upravu u sva društva, naravno da će s deset milijardi dobiti sve što traži.

Kad se podvuče crta, govorite negativno o lexu Agrokor. Što je najproblematičnije po vašem mišljenju?

Najgore od svega je to da jedna osoba samostalno upravlja desetinama milijardi novca hrvatskih građana, bez ikakve kontrole sa strane.

Najnovije

Još iz rubrike