15.3 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Božinović: Ribari nemaju od čega strahovati niti trebaju platiti novčane kazne

Božinović: Ribari nemaju od čega strahovati niti trebaju platiti novčane kazne

Komentirajući činjenicu da su slovenske vlasti već počele s jednostranom provedbom arbitražne odluke koju Hrvatska ne priznaje, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da hrvatska policija u Savudriji radi svoj posao, odnosno štiti interese Republike Hrvatske, njezin integritet i suverenitet, ali i interese hrvatskih ribara. Kaže i da je jednostrana implementacija arbitraže nemoguća.

“Niti se ta odluka može samoimplementirati, niti se može jednostrano implementirati”, kaže on i podsjeća kako Hrvatska Sloveniji cijelo vrijeme šalje poruke “da je vrijeme da shvate da se oko otvorenog graničnog pitanja možemo dogovoriti jedino za stolom”. Ponavlja da im je hrvatski premijer Andrej Plenković ponudio pravni okvir koji je, smatra Božinović, dobra osnova za rješenje toga spora. “Prije ili kasnije, ja sam siguran da će u Sloveniji shvatiti da je to jedini način kako ovo pitanje riješiti”, poručuje. Hrvatska, također kaže, čvrsto stoji uz svoju odluku da neće povlačiti nikakve jednostrane poteze, “međutim ako Slovenija nastavi s jednostranim potezima, mi na svaki taj potez imamo odgovor”.

Slovenska policija najavila je i kažnjavanje hrvatskih ribara. Ministar Božinović kaže da oni nemaju od čega strahovati niti trebaju platiti novčane kazne jer Slovenija nema pravo provoditi svoje zakone na teritoriju Republike Hrvatske niti ima pravo postupati prema hrvatskim ribarima i naplaćivati im kazne.

Stara godina smirila je napetosti u Savudrijskoj vali, posljednjih dana uzburkanoj ne samo od mora nego i zbog početka slovenske primjene arbitražne odluke o granici.

Naše su ribarice ostale u luci jer, kažu ribari, i njima je Nova godina, a ni ulov posljednjih dana nije bio nekakav. Za to vrijeme iz Slovenije stižu nove prijetnje – našim ribarima kaznama i do nekoliko desetaka tisuća eura, a Hrvatskoj ponovno blokadom ulaska u Schengen i OECD.

Slovenski šef diplomacije Karl Erjavec priprijetio je Hrvatskoj zbog, kako kaže, neovlaštenog ulaženja brodova hrvatske policije kao pratnje ribara u vode Piranskog zaljeva. “To je nedvojbeno kršenje suverenosti”, kaže on i dodaje kako će Slovenija to dokumentirati. “Pripremamo tužbu pred Sudom Europske unije i dio nje odnosit će se na to kršenje jer je nedopustivo da državne službe bez dozvole provode određene aktivnosti”, kaže Erjavec.

Odgovor je stigao iz našeg Ministarstva vanjskih poslova, iz kojega poručuju: Slovenija nema pravo primjenjivati svoje propise na području RH. U priopćenju ministarstva stoji kako Slovenija na području Hrvatske nema pravo provoditi postupke protiv hrvatskih ribara niti naplaćivati novčane kazne. “Slovenski propisi se mogu odnositi samo na stvarno područje Slovenije, a ne na ono koje je zapisano u arbitražnoj odluci. Arbitražna odluka nije niti samoprovediva niti jednostrano provediva i ne može sama po sebi utjecati na promjenu granice na terenu”, pojašnjavaju.

Da jednostrano nije provediva ni moguća tužba Slovenije sudu Europske unije, tvrdi predsjednik tog suda Koen Lenaerts. U sporazumima postoji odredba da države članice mogu pred sudom iznositi tužbu jedne države protiv druge. One to moraju učiniti sporazumno i ako se dogovore da će s time na sud, onda to mogu učiniti”, kaže on.

Slovenci prijete i na drugim političkim frontama – imaju, kažu, instrumente za koje znaju da su politički prioriteti Hrvatske, poput OECD-a i Schengena. Taj put, prijeti slovenski ministar vanjskih poslova Erjavec, neće biti moguć dok ne budu poštovali međunarodno pravo.

Bez prijetnji i sukoba, za savudrijske ribare važne su samo ribe i suživot. No, da bi bilo mira, nužan je politički dogovor, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike