17.4 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Pobuna glumaca protiv Hasanbegovića: Traže od Bandića zaštitu

Pobuna glumaca protiv Hasanbegovića: Traže od Bandića zaštitu

Glumci HNK otvorenim su pismom zastupnicima i gradonačelniku Milanu Bandiću protestirali protiv imenovanja Zlatka Hasanbegovića za člana Kazališnog vijeća zbog njegovih otvorenih neprijateljskih stavova prema toj instituciji.

– Iako gospodina Hasanbegovića u našem kazalištu još nismo imali prilike upoznati, ni tijekom tekuće sezone niti za vrijeme njegova kratkog mandata na čelu Ministarstva kulture, njegove javne objede o našem kazalištu, koje je okarakterizirao kao “stožer pseudoljevičarskog prakazališnog aktivizma”, ne ostavljaju previše prostora mašti”, naveli su potpisnici otvorenog pisma, oko 80 posto ansambla.

Alma Prica prvo je ime na popisu umjetnika koji se brinu zbog posljedica dolaska osobe koja otvoreno iskazuje neprijateljstvo prema HNK, Hasanbegovića, čiji stav nazivaju paušalnim i zlonamjernim. Uz nju, koja se svojim radom izložila i na početku rata, 1991. godine, pismo su potpisali i Damir Markovina, Ksenija Marinković, Vlasta Ramljak, Milan Pleština, Dora Lipovčan, Nina Violić, Daria Lorenci, Bojan Navojec, Krešimir Mikić i drugi, ovoga puta braneći prag kuće iz koje ne mogu pobjeći, Hrvatsko narodno kazalište.

Naveli su da nisu izgubili nadu da rad i rezultati, a ovo je jedna od uspješnijih sezona u povijesti HNK, nisu sasvim devalvirali u srazu s individualnim fanatizmom bilo kojeg političkog pivota u bilo kojoj političkoj trgovini. Gradske zastupnike podsjećaju da je Hasanbegović tijekom kratkog mandata ministra kulture pokazao “zabrinjavajuću sklonost restrikcijama slobode demokratskog društva”, kao i da je u javnosti njegova revizionistička politička opcija jasno prepoznata, a to je, navode, “teško prihvatljiva politička misao” iz svakog relevantnog kuta tumačenja suvremene povijesti. Nisu napisali ono kako imenovanje djeluje, da je HNK predan Hasanbegoviću kako bi im se svetio zbog njihovih stavova, te da će, što je i najavio u nedavnom razgovoru za Jutarnji, ignorirati jedine pokazatelje uspješnosti – puno gledalište.

Istodobno s najiščekivanijom premijerom godine, “Ciganin – ali najljepši”, drame rađene prema istoimenom romanu Kristijana Novaka, HNK je bio prisiljen pokazati i pravu dramu koja se događa kada se vrata zatvore za publiku i svi ostanu u mraku s Hasanbegovićem, piše Jutarnji.

Najnovije

Još iz rubrike